S machovou tortou som sa pred rokmi stretla v nemeckej cukrárni a skutočne mi hneď udrela do očí svojou krásne zelenou farbou. Táto takzvaná “Moos Torte” sa pre mňa spája s jarou, jednaj pre kombináciu chutí ale aj pre jej farebnosť. Ideálna torta k veľkonočnému sviatku.
Zvyčajne sa dosahuje táto farba použitím špenátu v ceste. Toho sa nemusíte báť, chuť špenátu cítiť po upečení nebudete, zato vám ale ostane táto krásne zelená farba piškóty.
Toto piškótové cesto je trochu tuhšie, o to ľahšie sa neskôr časť cesta, ktorú potrebujeme na posypanie, drolí. Ja osobne rada používam do plnky maliny či čerešne, ale celkovo môžete použiť akékoľvek drobné červené ovocie, aj napríklad ríbezle.
Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 300g mrazeného špenátu
- 150g kr. cukru
- 150ml oleja (napr. slnečnicový)
- (1 čl zeleného čaju Macha)
- 250g múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Suroviny na plnku
- červená marmeláda (napríklad černicová)
- 1 balenie čírej želatíny (ak sa dá drtenej)
- 350ml vody
- 250g červeného ovocia (môže byť aj mrazené)
- 4 PL cukru
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 1 stužovač šľahačky
Postup:
- Trúbu si nahrejeme na 160C.
- Začneme prípravou špenátu. Ten si buď necháme rozmraziť cez noc alebo ho necháme rozmraziť pomalým ohrievaním v mikrovlnke.
- Následne ho dáme do sítka a tlakom vytlačíme čo možno najviac prebytočnej tekutiny.
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a olejom do penista.
- Pridáme preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
- Potom primiešame špenát. Na záver pridáme bielkový sneh.
- Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto.
- Pečieme ca. 40 minút. Potom necháme kompletne vychladnúť.
- Keď je cesto studené, tak mu nožom odrežeme vrchnú časť a zarovnáme tak cesto. Takisto odrežeme kraje cesta. Na to používam jednoduchý trik – proste na cesto položím tortovú obruč s trochu menším priemerom a cesto zo strany odoberiem.
- Zvyšky cesta si dáme do misky a rozdrobíme ich rukami na jemno. Potom odložíme stranou.
- Cesto pomažeme výdatne marmeládou a umiestníme okolo neho cukrárenskú obruč.
- Želatínu zalejeme 2 polievkovými lyžicami vody a mierne nahrejeme tak, aby ostala tekutá.
- Ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor a necháme 5-10 minút variť. Necháme mierne vychladnúť lebo želatína nesmie ísť do vrelej tekutiny.
- Potom k ovociu pridáme želatínu a zmes nalejeme na cesto. Necháme aspoň 2 hodiny želatínu v chlade tuhnúť.
- Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom (prípadne cukrom) do tuha a nanesieme na stuhnutú želatínu.
- Na záver posypeme tortu rozrobeným cestom a obruč odoberieme.
- Najlepšie chutí táto torta na ďalší deň.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme, Veľká noc.
Nová Kniha plná vianočných receptov
Len máloktoré obdobie je pre rodinu tak čarovné ako obdobie Vianoc. A to už nieje vôbec tak ďaleko, už len mesiac a môžeme si vychutnať tento čas. Pritom je zaujímavé ako rôzne sa rodiny organizujú pri pečení koláčikov. Niektoré začínajú vypekať hneď na prvý advent, iné si to podelia a […]
Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom
Tento základný recept je pre mňa super dezert keď nám chcem vykúzliť rýchlo nadýchanú bábovku.
Torta pre malé princezné
Zaručene to poznáte, keď majú dievčatá narodeniny, majú väčšinou veľmi presnú predstavu o tom, ako bude všetko dekorované a akú tortu si želajú. Už sme prešli obdobím Torty v tvaroch jednorožcov a dopracovali sa k cukríkovej ružovej torte (hlavne, že ružová a veľa cukríkov). Ak aj vy máte doma malé […]
Zamatové nepečené vanilkové rezy
Tieto vanilkové rezy sú skvelou kombináciou mäkučkých lievancov, ktoré nahrádzajú cesto, aromatickej vanilkovej plnky a k tomu nadýchanej lahodnej šľahačky. Skvelé rezy aj pre začiatočníkov v kuchyni.
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu