Ak hľadáte super jednoduchý recept na chutné veľkonočné keksíky, tak odporúčam vyskúšať tieto veľkonočné linecké vajíčka. Krehučké cesto, ktoré chutí aj bez plnky. Tentoraz som na ozdobovanie použila jedlé kvietky sirôtky, no nieje toto jar na taniery?
Potrebujete:
- 150g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 200g hladkej múky
- 50g kukurčiného škrobu (alebo rovnaké množstvo vanilkového pudingového prášku)
- (Jahodový lekvár na plnenie ak chcete plniť)
Na polevu:
- za 2 PL citrónovej šťavy
- Ca. 50g práškového cukru
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, škrob a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto vygúľame na pomúčenej doske na tenko a vykrojíme z nej vzor (kruh).
- Linecké vajíčka pokladieme na plech s odstupom.
- Potom ich pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Keď sú upečené, necháme ich 10 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Na záver ich posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme polevou.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a po troche pridávame citrónovú šťavu. Vždy premiešame až vznikne krémovitá poleva.
- Tú nanesieme lyžičkou na keksíky a necháme usušiť.
Marinovaný losos
Táto marináda nielen, že predĺži trvanlivosť lososa, ale takisto mu dodá na intenzívnej chuti a krásne jemnej konzistencie. Odporúčam lososa naložiť do marinády na noc a cez noc ho nechať oddychovať v chladničke a až na ďaľší deň tepelne upraviť – či už opiecť v panvici, nechať dusiť v trúbe […]
Slávnostná hovädzia sekaná – Videorecept
Chutný slávnostný pokrm, na ktorý recept som dostala od svokry. U nás veľmi obľúbený najmä v kombinácii s varenými zemiakmi a dusenou červenou kapustou. Celý recept tu Hovädzia sekaná Suroviny
Ako pripraviť skvelú rybu k vianočným sviatkom
Vianoce sú nielen časom kedy sa vypeká ale takisto kedy sa pripravujú tradičné pokrmy a medzi tieto patrí aj príprava ryby. Či už si vyberiete kapra, lososa, tresku alebo inú obľúbenú rybu, tu sa dozviete kompletný návod na to, ako pripraviť skvelú rybu na váš vianočný stôl. Výber čerstvej ryby […]
Čo so zvyšnými bielkami? 10 skvelých spôsobov na využitie
Určite to poznáte, pri pečení maslových koláčikov či už v lineckom alebo inom maslovom ceste zvykne ostať veľa bielkov. A tak sa určite pýtate, čo môžete s bielkami urobiť? Všetky tieto recepty sú jednoduché, efektívne a chutné spôsoby, ako využiť zvyšné bielka. Skúste ich a zistite, ktorý vám najviac vyhovuje! […]
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu