Toto pečivo je hotové skutočne za pár minút a je krásne mäkkučké. Recept mám od svokry a tá tieto žemličky rada pripravuje pre nečakanú návštevu.
Okrem toho sú výborné na picknick či výlet, lebo sa nedrobia a tiež nestvrdnú aj 2-3 dni. Vnútri sa nachádzaj kúsky orieškov, hrozienok, čokolády… proste dobrota. Opäť raz je to recept bez váženia.
Potrebujete:
- ½ balenia hl. múky (500g)
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL rozdrvených ľanových semiačok+ 5 PL vody (alternatívne k 1 vajcu)
- 1 šálku (kávovú – 200ml) roztopeného vychladnutého tuku (margarínu/kokosový olej)
- 1 šálku cukru (ja som použila trstinový cukor, to dodá dodatočnú karamelovú arómu)
- 1 šálka jogurtu
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL oleja
- (Prípadne žĺtko/ vegan smotanu na pomazanie)
Okrem toho:
- 1 šálku posekaných orieškov (mandlí)
- 1 šálku sušených hrozienok
- ½ šálky čokoládových kúskov
- ½ šálky slnečnicových zrniečok
- Sézam
Postup
- Najskôr si pripravíme ľanové semiačka. Tie dáme do misky, polejeme vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút nabopnať.
- Múku zmiešame s cukrom, margarínom, práškom do pečiva, jogurtom, vanilkovým cukrom, ľanovými semiačkami a olejom .
- Vypracujeme elastické cesto.
- Sušené hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme 5 minút stáť.
- Potom ich zlejeme vody a vytlačíme všetky zvyšky tekutiny.
- Hrozienka, sekané orechy, čokoládové kúsky a slnečnicové semiačka potom pomalým pohybom primiešame k cestu.
- Pomocou naberačky na ryžu/zmrzlinu odoberáme z cesta rovnako veľké kúsky a tie kladieme s odstupom (žemličky ešte narastú) na plech vyložený papierom na pečenie.
- Kdo chce mať lesklý povrch žemličiek, môže ich povrch potrieť roztrepaným žĺtkom alebo vegan šľahačkovou smotanou. Tento krok možno však aj vynechať.
- Pečieme pri 180°C ca 35 minút do zlatista.
- Skladované v uzavretej nádobe chutia chutne aj po pár dňoch.
Podrobný postup ako piecť bez vajec nájdete v tomto článku- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/