Pečiete niekedy doma pečivo? Ak áno, tak odporúčam vyskúšať aj tento jednoduchý recept na hot dog žemličky.
S deťmi máme už roky tradíciu, že raz do týždňa si môžu objednať večeru podľa ich želaní. Tentoraz padla voľba na hot dogy. Kedže nasladlé hot dogové žemličky, čo možno kúpiť v obchode nám nechutia (deti vždy vyjedia párok a žemla ostane bokom), vyrábam nám domáce žemličky. Tieto chutia skvelo a sú raz-dva hotové bez dlhého čakania.
Suroviny:
- 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
- 550g múky (hladkej alebo polohrubej)
- 1/2PL soli
- 75g rastlinného margarínu (napr. Hera) izbovej teploty
- 200ml ovseného mlieka
- 2 PL rozdrvených ľanových semiačok
- 5 PL vody
- 20ml vegan šľahačky na potretie
Postup:
- Najskôr si pripravíme ľanové semiačka. Tie dáme do misky, polejeme vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút nabopnať.
- Následne si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút.
- Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
- Múku nasypeme do misky, pridáme nabopnaté ľanové semiačka (tie majúrovnakú funkciu ako vajíčko), kvások, soľ, rastlinné mlieko, margarín a vodu.
- Miesime ca. 10 minút až vzikne krásne elastické cesto.
- To hneď ďalej spracujeme. Rozdelíme ho na 10 rovnakých dielov. Potom každý diel zložíme (pozri video) a vypracujeme tvar žemličky.
- Takto pripravené cesto položíme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech pritom prikryjeme igelitom a necháme takto pol hodinu oddychovať.
- Potom žemličky potrieme smotanou a necháme v predhriatej rúre pri 200 °C ca. 25 minút piecť do zlatista.
- Asi 5 minút pred koncom pečenia ešte raz potrieme šľahačkou. To im dodá pekný lesk.
Podrobný postup ako piecť bez vajec nájdete v tomto článku- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/