Jednoduchy valentinsky dezert torta rezy

Jednoduché valentínske vrstvené tortičky

Ak chcete dopriať svojej polovičke sladký darček k sviatku svätého Valentina, možno vás záujmu tieto rezy. Vyzerajú luxusne, pritom ich príprava vôbec nie je ťažká. Treba len upiecť 2 piškótové cestá v 2 rôznych odtieňoch ružovej a potom už ich len vrstviť.

Suroviny na prvé cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 150g hl. Múky
  • 50g. Kukuričného škrobu
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja
  • 1 čl červeného potravinového farbiva

Suroviny na druhé cesto:

  • 2 vajíčka
  • 75g kr. Cukru
  • 100g hl. Múky
  • 1 čl balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 50ml vody
  • 50ml oleja
  • 1/2čl červeného potravinového farbiva

Ďalšie suroviny:

  • 200g pr cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
  • 200ml jahodová marmeláda
  • 1 šľahačková smotana
  • 1 stužovač šľahačky
  • 3PL práškového cukru
  • 100g malín

Postup:

  • Najskôr si pripravíme tmavo ružové cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť. Cesto nalejeme na plech (môj ma rozmer 30x22cm) vyloženým papierom na pečenie a necháme piecť pri 160 °C v predhriatej rúre ca.40 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
  • Potup zopakujeme aj s druhým (tenším/svetlým cestom). Takisto upečieme, toto ale neprekrojíme.
  • Citrónovú šťavu pomaly prilievame k preosiatemu práškovému cukru, do ktorého sme pridali trochu potravinového farbiva a po pridaní šťavy, vždy krátko premiešame. Poleva by mala dosiahnuť tekutú ale ešte lepkavú konzistenciu.
  • Polevu nanesieme na vrchné tmavo-ružové cesto a necháme stuhnúť. Kdo chce, môže ešte pokvapkať stuhnutú polevu roztopenou bielou čokoládou.
  • Pripravíme si okrúhlu formičku na vykrajovanie (môžeme použiť tiež iný tvar ako kruh – napríklad srdce, či štvorec). Moja formička má priemer 4cm. Postupne vykrojíme z každého cesta požadované tvary.
  • Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme so stužovačom a práškovým cukrom do tuhého snehu. Dáme do cukrárenského vrecka.
  • Maliny pokrájame na menšie kusy.
  • Potom už len vrstvíme. Spodný plát pomažeme marmeládou, vreckom nanesieme šľahačku. Potom nanesieme svetlý plát, ktorý sme takisto pomazali marmeládou, opäť dáme smotanu, na to pár kúskov malín a na záver dáme plát so stuhnutou polevou.
  • Takto pripravené tortičky dáme krátko chladiť do chladničky.

2 komentáre

  1. Pingback: Láska ide cez žalúdok - recepis.sk

  2. Pingback: 5 skvelých receptov na valentínske pečenie - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*