Ak chcete dopriať svojej polovičke sladký darček k sviatku svätého Valentina, možno vás záujmu tieto rezy. Vyzerajú luxusne, pritom ich príprava vôbec nie je ťažká. Treba len upiecť 2 piškótové cestá v 2 rôznych odtieňoch ružovej a potom už ich len vrstviť.
Suroviny na prvé cesto:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g. Kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 1 čl červeného potravinového farbiva
Suroviny na druhé cesto:
- 2 vajíčka
- 75g kr. Cukru
- 100g hl. Múky
- 1 čl balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 50ml vody
- 50ml oleja
- 1/2čl červeného potravinového farbiva
Ďalšie suroviny:
- 200g pr cukru
- šťava z 1/2 citróna
- Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
- 200ml jahodová marmeláda
- 1 šľahačková smotana
- 1 stužovač šľahačky
- 3PL práškového cukru
- 100g malín
Postup:
- Najskôr si pripravíme tmavo ružové cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť. Cesto nalejeme na plech (môj ma rozmer 30x22cm) vyloženým papierom na pečenie a necháme piecť pri 160 °C v predhriatej rúre ca.40 minút do zlatista.
- Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
- Potup zopakujeme aj s druhým (tenším/svetlým cestom). Takisto upečieme, toto ale neprekrojíme.
- Citrónovú šťavu pomaly prilievame k preosiatemu práškovému cukru, do ktorého sme pridali trochu potravinového farbiva a po pridaní šťavy, vždy krátko premiešame. Poleva by mala dosiahnuť tekutú ale ešte lepkavú konzistenciu.
- Polevu nanesieme na vrchné tmavo-ružové cesto a necháme stuhnúť. Kdo chce, môže ešte pokvapkať stuhnutú polevu roztopenou bielou čokoládou.
- Pripravíme si okrúhlu formičku na vykrajovanie (môžeme použiť tiež iný tvar ako kruh – napríklad srdce, či štvorec). Moja formička má priemer 4cm. Postupne vykrojíme z každého cesta požadované tvary.
- Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme so stužovačom a práškovým cukrom do tuhého snehu. Dáme do cukrárenského vrecka.
- Maliny pokrájame na menšie kusy.
- Potom už len vrstvíme. Spodný plát pomažeme marmeládou, vreckom nanesieme šľahačku. Potom nanesieme svetlý plát, ktorý sme takisto pomazali marmeládou, opäť dáme smotanu, na to pár kúskov malín a na záver dáme plát so stuhnutou polevou.
- Takto pripravené tortičky dáme krátko chladiť do chladničky.
Pingback: Láska ide cez žalúdok - recepis.sk
Pingback: 5 skvelých receptov na valentínske pečenie - recepis.sk - Keď tradície chutia