Tentoraz som experimentovala s chuťou kokosu a pomaranču. Výsledok je výborny, pripomína karibské chute a navodzuje trochu dovolenkovu náladu. Chutný recept na pečenie. Je to vegánsky recept, pre nevegánsku verziu som pripísala alternatívne suroviny do zátvoriek).
Suroviny na cesto (ca. 10ks):
- 125g kokosového (alebo iného rastlinného) tuku
- Štipka soli
- 2 PL ľanových semiačok + 5 PL vody (alternatívne 1 vajíčko)
- 100g pomletých mandlí
- 125g kryštáľového cukru
- 200g hl.múky
Na plnku:
- 100ml kokosového mlieka (s vysokým obsahom tuku)
- 100 ml pomarančovej šťavy (ja som na to potrebovala 2 pomaranče)
- 2 PL cukru
- 1 čl agar agar (vegan želatína- alternatívne 1/2 tortového želé)
- 2 PL san apart (vegan stužovač smotany, alternatívne 1 stuzovač smotany)
- 1 pomaranč na ozdobu
Postup:
- Na jemno zomleté ľanové semiačka zmiešame s vodou a necháme 5 minút postáť.
- Kokosový tuk zmiešame s cukrom, potom pridáme mandle, ľanovú zmes, múku a soľ. Vypracujeme elastické cesto.
- Cesto necháme pol hodinu oddychovať v mrazničke. Potom ho vygúľame na tenko a vykrojíme vo veľkosti naších tartaletkových formičiek.
- Vložíme do vymastených formičiek, stred zaťažíme hrachom na pečenie a potom necháme piecť pri 180°C ca. 25 minút do zlatista.
- Na plnku odoberieme z kokosovej dózy hustú časť (tekutú časť, ktorá a zvykne udadiť na spodku dózy nepoužijeme).
- Túto dáme do misky spolu s cukrom a stužovačom san apart a šľaháme do tuha.
- Plnku nanesieme do vychladnutých tartaletiek.
- Potom si pomaranč umyjeme a aj so šupkou odkrojíme tenké kruhy. Keďze používame aj kôru je dobré použiť bio pomaranče.
- Kolieska pomaranča potom položíme na kokosovú plnku.
- Na záver vytlačíme šťavu z 2 pomarančov. Primiešame agar agar a nahrejeme az sa zmes zahustí.
- Potom nanesieme na vrch pomarančov a necháme stuhnúť.