Tieto jednohubky pripravujem už roky, avšak so syrom feta. Syr feta možno zameniť za malé trojuholníčky taveného syru, či syrom niva a výsledok je fantastický. Chrumkavé malé kúsky plné chuti a hotové už za pár minút. Ideálna pochúťka pre nečakanú návštevu.
Potrebujete:
- 250g masla izbovej teploty
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 čl soli
- 1čl sušeného čili
- 1PL citrónovej šťavy
- 1 espresso šálka bieleho jogurtu
- 1 vajíčko+ 1 žĺtok na potretie
- 100g syra feta, alebo syr niva alebo 4 trojuholníčky taveného syra
- Sézam alebo celé kúsky kmínu na ozdobu
- Ca. 300g hladkej múky
Postup:
- Maslo zmiešame mixérom so soľou, čili, práškom do pečiva, citrónovou šťavou, jogurtom a syrom. Postupne pridávame múku až vznikne mierne lepivé cesto. To zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
- Potom premiesime na pomúčenej ploche, podľa potreby prípadne pridáme ešte múku až pokiaľ vznikne nelepivé cesto. To vygúlame na 0,5cm.
- Formičkami vykrojíme tvary a poukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie. Povrch potrieme žĺtkom a posypeme sézamom/rascou/ či tvrdým syrom.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180°C ca. 15 minút do zlatista.
Alternatívne nahradiť syrečky 200g syra feta alebo syrom gorzonzola, parmezánom či gouda a ten rozdrobiť do cesta. V tomto prípade treba ale pridať viac múky, presné množstvo však ťažko povedať lebo pridávam vždy postupne až vznikne hladké nelepivé cesto.
Môj tip, keď nemám čas na chladenie cesta v chladničke tak ho vložím na 5-10 min. do mrazničky, výsledok je rovnaký – dá sa s ním hneď ďalej pracovať aj bez dlhého čakania.