Kombinácia tmavej čokolády, šľahačky a čerešní patrí nielen ku klasikám ale tiež k mojím obľúbeným. Najmä keď je cesto tak nadýchanné a mäkké, že sa doslova rozplýva na jazyku. A aj keď tento desert pôsobí akoby ste naňho museli stráviť hodiny v kuchyni, nieje tomu tak. Stačí vám jednoduchá bábovková forma s výstupom v strede a asi hodina času vrátane pečenia.
Potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 60g kakaa
- 140g hladkej múky
- 100ml vychladnutej kávy
- 100ml oleja
Okrem toho:
- 150ml studeného mlieka
- 1 šľahačková smotana v prášku
- 1 stužovač smotany
- 1 vanilkový cukor
- 3-4Pl pr. Cukru
- 200g jemného krémovitého syru (Mascarpone)
- 200g zaváraných alebo mrazených čerešní
- 1 pohár čerešňovej alebo višňovej marmelády
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si vyšlaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšlaháme v druhej miske s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, kakao a múku. Okrem toho pridáme 100ml vychladnutej kávy a vypracujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh.
- Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút.
- Medzitým si zlejeme čerešne zo šťavy a podľa potreby ich dáme dosúšiť papierovým obrúskom. Pri mrazených to nieje potrebné.
- Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s mliekom, stužovačom a cukrom to tuha. Pridáme mascarpone.
- Keď je cesto vychladnuté, tak ho vyklopíme z formy a rozpolíme nožom. Vrch, ktorý je nerovný takisto mierne zrežeme.
- Potom spodnú časť bábovky dáme na tanier a nanesieme na ňu 3-4Pl marmelády, ktorú rozotrieme. Na to nanesieme šľahačkovú plnku (ca.6Pl) a rozmiestníme zopár cerešní.
- Na vrch dáme druhú časť cesta, opäť nanesieme marmeládu, potom šľahačku a vrch ozdobíme zvyšnými čerešňami a postrúhanou čokoládou.