Veľmi trvácne kysnuté pečivo- uzavreté v nádobe chutia výborne aj po týždni. Kdo chce, môže si cesto zarobiť už večer, cesto nechať na noc pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len upiecť čerstvé makové koláčiky na raňajky.
Potrebujete:
- 500g hl.múky
- 20g čerstvého droždia + 2Pl kr.cukru
- 30g kr.cukru
- Štipka soli
- 40g masla izbovej teploty
- 250ml mlieka izbovej teploty
- 1 vajíčko
Na plnku potrebujete:
- 50g rozpusteného masla
- 50ml mlieka
- 50g maku v celku (nepomletého)
- 2-3Pl strúhanky
- 70g kr.cukru
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z 1/2 citróna
- 4Pl marmelády (napr.marhuľovej)
- 1 žĺtko na potretie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 vajíčko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Mlieko nahrejeme spolu s maslom a marmeládou. Miešame až sa prísady roztopia. Pridáme mak s cukrom, premiešame a necháme pomaly 15-20 minút vychladnúť. Mak sa v tekutine nabopná.
- Potom plnku dochutíme vanilkovým cukrom a citrônovou kôrou. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Plnka by mala mať kašovitú konzistenciu.
- Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Plnku nanesieme po celej ploche cesta a rovnomerne ju rozotrieme.
- Potom cesto zaroľujeme a pokrájame ho na ca. 12 rovnako veľkých kusov (hrubých zhruba 3cm).
- Plech vymastíme a s odstupom naň kladieme pripravené kúsky, tak aby mal každý kus okolo ešte dostatok miesta.
- Kdo chce nechať kysnúť v noci, prikryje plech igelitom a dá ho do chladničky. Potom na ďaľší deň postupuje ako ďalej popísané.
- Prikryté cesto necháme pri izbovej teplote 20 minút oddychovať.
- Potom cesto potrieme žĺtkom a dáme piecť do predhriatej rúry pri 180°C na ca. 25 minút do zlatista.
- Kdo chce ozdobí povrch koláčikov po vychladnutí jednoduchou citrónovou polevou. Na to zmiešame 50g práškového cukru s pár kvapkami.citrónu až vznikne lepkavá poleva. Tú namesieme lyžičkou na koláčiky a nevháme pár minút tuhnúť.