Tento šalát z grilovane cibule rada pripravujem ako prílohu ku grilovanému mäsu. Vďaka grilovaniu dostane cibuľka krásne karamelovú arómu a zároveň stratí na svojej typickej štipľavosti. Dressing jej chuť ešte zvýrazní.
Potrebujete:
- 3-4 ks kuchynskej cibule
- soľ, sušené čili
- korenie sumak (dá sa kúpiť v obchode s orientálnym korením, kdo nedostane, vynechá)
- 1-2PL oleja (napr. repkový)
- 2-3PL balsamica (ja používam balzamico z granátového jabĺčka alebo z malín)
Postup:
- Neošúpanú! cibuľu aj zo šupkou vložíme na horúci gril, prípadne vložíme do pahreby. Pečieme tak dlho až šupka ostane úplne čierna.
- Potom vložíme cibuľu do nerezovej misky a necháme ju mierne vychladnúť. Čiernu šupu ošúpeme až sa dopracujeme k bielemu vnútru. To pokrájame na menšie kusy a položíme ich na tanier.
- Takto pripravenú cibuľu polejeme olejom, osolíme, okoreníme čili a sumakom a a záver pokvapkáme balzamicom.
- Kdo chce môže na záver posypať na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.
- Chutí dobre servírovaný za tepla ale aj studený.