Potrebujete:
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 1Pl kr.cukru
- 1Pl soli
- 180ml mlieka
- 100g bryndze
- 100g tvrdého strúhaného syru (eidam/gouda)
- 5Pl oleja/masla
na plnku:
- 125g roztopeného masla
- 1 žĺtko
- 1čl sušený cesnak
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme ich kryštálovým cukrom. Premiešame dobre lyžičkou, potom prikryjeme a necháme 10 minút stáť, až sa vytvorí kvások a kvasnice dostanú tekutú konzistenciu.
- Múku preosejeme do misky. Pridáme do nej kvások, mlieko izbovej teploty, bryndzu a nestrúhaný syr ako aj maslo izbovej teploty.
- Miesime cesto minimálne 10 minút až dostane peknú, elastickú konzistenciu. Potom ho prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si zmiešame maslo so žĺtkom a sušeným cesnakom.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozgúľame na veľký obdĺžnik a pomažeme pomocou pierka väčšinou maslovej zmesi. Trochu masla si odložíme na záver.
- Potom cesto preložíme na polku a opäť na polku. Zas vygúľame valčekom, tentoraz na hrúbku 1cm.
- Pomocou kruhovej formičky vykrajujeme kruhy, ktoré kladieme s odstupom na plech. Do každého pagáčika ostrým nožom urobíme zárezy, potom ho ešte po vrchu pomažeme maslovou plnkou a posypeme podľa chuti celou rascou alebo sezamom.
- Pečieme pri 180C ca. 30 minút do chrumkava.