Toto jedlo pripravuje výborne moja svokra. Správne udusené je mäso tak vláčne, že sa doslova rozplýva na jazyku. Na prípravu závitkov treba dlhšie filety hovädzieho mäsa, tieto si zvyknem objednať u nášho mäsiara. Na 1 osobu počítam väčšinou 1 závitok (takže 1 filé). Plnku možno samozrejme podľa chuti obmieňať. Výborné slávnostné jedlo.
Postup:
- Hovädzie filé si rozložíme na pracovnú plochu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a na každé filé dáme za 1 čl horčice. Potom korenie aj s horčice dôkladne rozotrieme po ploche mäsa.
- Pripravíme si zaváranú uhorku, tvrdý syr, kápiu prípadne plátok šunky. Na každý filet treba počítať 1 kus z hore uvedených príloh.
- Na hovädzie filé položíme plátok šunky, syru, dáme kus uhorky/kápiu a potom filé zatočíme do závitku. Na záver závitok spevníme špáratkom.
- Do širokého hrnca dáme trochu oleja a závitky zo všetkých strán opečieme do zlatista. Pridáme 1 cibuľu pokrájanú na kocky a zalejeme všetko 250ml vody. Kdo chce pridá pre farbu za 1Pl rajčinového pretlaku.
- Potom na najnižšom ohni pomaly dusíme ca. 1,5-2 hodiny. Závitky vyberieme z výpeku. Výpek zlejeme cez sítko a vrátime do hrnca.
- Do malej šálky dáme trochu studenej vody ako aj 1Pl zemiakového škrobu. Premiešame a potom prilejeme do výpeku a krátko nahrejeme až sa omáčka zahustí.
- Na záver pridáme zavárané šampiňóny (ja používam rada celé hlávky) a ešte krátko ich v omáčke povaríme.