Recept na tento výborný makový korpus som našla v jednej starej knihe o tradičných južanských jedlách v Amerika. Cesto chutí krásne intenzívne po maku a v kombinácii so sviežou želatńou je to výborný nedeľný zákusok.
Na korpus potrebujete:
- 125g masla izbovej teploty
- 180g kr. cukru
- 3 vajíčka
- štipka soli
- 200ml bieleho jogurtu
- 1 espresso šálka celého maku (ca.50g) alebo velká šálka pomletého
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 160g hl. múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Okrem toho:
- 250g jahôd (alebo iného drobného ovocia)
- Jahodová marmeláda
- 450ml vody
- 3PL kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 balenia tortového želé (červené)
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista.
- Pridáme maslo a dobre ho premiešame s vajíčkami. Takisto pridáme jogurt.
- Následne postupne primiešavame suché položky – čerstvo pomletý mak, múku a vanilkový puding.
- Cesto nalejeme do veľkej vymestenej tortovej formy (priemer 26cm) a prikryjeme alu fóliou.
- Necháme piecť v predhriatej rúre pri 180C najskôr 30 minút a potom odokryté cesto pri 160C ešte ca 15 minút až dostane peknú hnedastú farbu.
- Cesto necháme vychladnúť a potom okolo neho umiestníme cukrárenskú obruč. Povrch cesta potrieme výdatne marmeládou.
- Jahody si očistíme. Polovičku pokrájame na plátky (odložíme stranou), zvyšok pokrájame na menšie kusy a dáme ich do hrnca s vodou a cukrom. Privedieme do varu a varíme 15 minút.
- Potom jahodovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme ju vychladnúť. Primiešame tortové želé a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Necháme mierne vychladnúť a nalejeme na korpus. Na vrch ešte horúcej želatíny umiestníme na plátky pokrájané jahody a necháme aspoň hodinu stáť v chlade.