Základom tohto tradičného receptu je krehké maslové cesto, na ktorom sa nachádza vrstva jabĺk. Tá je zaliatá smotanovým krémom a takto pečená. Záver tvorí karamelová poleva, ktorá netečie, ale pekne drží svôj tvar.
Potrebujete na cesto:
- 1 vajíčko
- 200g hl. múky
- 80g pr. cukru
- 80g masla izbovej teploty
Na jablkovú plnku:
- 5-6ks jabĺk
- šťava z 1/2 pomaranča (ca. 3PL)
- 80g kr. cukru
- 1čl škorice
- 1 vanillkový cukor
Na smotanovú plnku:
- 250 g Creme Fraiche
- 100ml sladkej šľahačkovej smotany
- 1 vajíčko
- 40g kukuričného škrobu (alebo 1 balenie vanilkového pudingového prášku)
Na karamelovú polevu:
- 4PL kr. cukru
- 50g masla
- 50ml šľahačkovej smotany
Postup:
- Do misky si dáme vajíčko, múku, maslo a práškový cukor a miesime rukami až sa vytvorí hladké maslové cesto.
- Vysoký plech alebo tortovú formu si vymastíme. Cesto vygúľame medzi 2 papiermi na pečenie a potom odstránime jeden papier na pečenie a cesto preklopíme na spodok formy tak, tak aby vznikli na stranách formy okraje.
- Spravíme zopár vpichov vidličkov do cesta a dáme ho na 10 minút piecť pri 150°C.
- Medzitým jablká ošúpeme, pokrájame na kocky a zalejeme ich pomarančovou šťavou. Pridáme cukor, škoricu a vanilkový cukor a dobre premiešame.
- Potom cesto vyberieme z trúby a naňho nanesieme vrstvu jabĺk.
- Na smotanovú vrstvu premiešame vajíčko s Creme Fraiche, cukrom a smotanou ako aj vanilkovým pudigovým práškom. Zmes nalejeme na jablká a zarovnáme.
- Potom necháme koláč piecť ešte 20 minút odokrytý a ďaľších 20 minút prikrytý alobalom pri 150C.
- Koláč necháme dôkladne vychladnúť.
- Na karamel dáme do hrnca cukor a pomalým pohybom hranca ho miešame až sa cukor rozpustí a začne hnednúť. Nemiešame vareškou!
- Maslo aj smotanu si nahrejeme a takto teplé vlejeme do karamelizovaného cukru. Dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť.
- Polevu nalejeme na koláč a dáme aspoň na hodinu tuhnúť do chladničky pred narezaním.