Zdravý šalát plný vitamínov a minerálov. Pohánku poznajú najmä celiatici, keďže je to obilnina bez lepku ale táto potravina skrýva toho omnoho viac. Je mimoriadne bohatá na minerály a vitamíny ako vápnik, draslíka či železo, a oplatí sa zaradiť ju pravidelne do nášho jedálnička.
Postup:
- Najskôr si dáme variť pohánku. Na to dáme do hrnca pohánku (100g), zalejeme ju studenou vodou (150ml) a osolíme. Necháme zovrieť, potom prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďaľších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
- Medzitým 1-2 rajčiny zbavíme jadierok a dužinu pokrájame na drobno. Takisto na drobno pokrájame červenú papriku kápiu, hlávkový šalát, jarnú cibuľku a pažítku.
- K zelenine pridáme vychladnutú pohánku a za hrsť petržlenovej vňate. Všetko osolíme a výdatne polejeme kvalitným olejom (ca. 5PL) ako aj 2PL balsamikom (ja používam balsamiko z granátového jabĺčka).
- Všetko dobre spolu premiešame a necháme aspoň hodinu stáť v chlade, aby sa spojili chute.