Toto jedlo je pripravované s mäsitou alebo bezmäsitou plnkou ako v tomto prípade- s ricotta špenátovou – a servíruje sa s čerstvým šalátom. Chutné chrumkavé cesto a aróma tohto jedla je jedinečná. Pritom jeho príprava doma nieje náročná.
Potrebujete:
- 500g hl. Múky
- ½ čerstvých kvasníc
- 1PL kr. Cukru
- 1PL soľ
- 2Pl bieleho jogurtu
- 2PL oliv. Oleja
- Ca. 150ml vlažnej vody
- žĺtko na potretie
Okrem toho na plnku
- 50g mrazené špenátu (môže byť aj čerstvý)
- 1 jarná cibuľa
- 125g syru ricotta
- 1 vajíčko
- 50g syru parmezán
- Soľ, čierne korenie, sušené čili
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Kvások zmiešame s múkou, jogurtom, soľou a olejom a postupne pridávame za miesenia vodu až vznikne nelepivé, kompaktné cesto. To potom necháme v kuchynskom robote ca. 10min. miesiť.
- Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme 1hod. na teplom mieste kysnúť.
- Na plnku použijeme buď rozmrazený špenát ale čerstvý, ktorý sme rozmixovali ponorným mixérom. K špenátu pridáme syr ricotta a postrúhaný parmezán ako aj na drobno pokrájanú jarnú cibuľku. Premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Cesto krátko na pracovnej poloche premiesiť a vytvarujeme valec. Ten rozkrájame na 15 rovnako veľkých kúskov a tie prikryjeme mokrou utierkou.
- Postupne vyberáme jednotlivé kúsky, tie vždy valčekom na tenko vyvaľkáme do oválneho tvaru a pomocou prsta (p.obrázok) prekladaním cesta najskôr vytvoríme kraje. Položíme na plech a potrieme okraje žĺtkom.
- Potom do každého cesta dáme za 1PL plnky a dobre rozotrieme.
- Pri 200°C pečieme ca.20min do zlatista. Pri servírovaní sa zvykne šalát vložiť do pide a spolu zajedať.
Recept na mäsitú verziu nájdete tu- https://recepis.sk/2019/02/14/pizzove-lodicky-pide-plnene-mletym-masom/
Uzasneee mnaaam akurát dorobene, a asi padnú na posedenie ????
Super, to ma veľmi teší, že chutilo ?. Ďakujem za vyskúšanie môjho receptu.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia