Hŕstková polievka

Ako dieťa si spomínam, že môj dedko pripravoval výbornú hŕstkovú polievku. Pripravoval ju raz mesačne ako recykláciu zvyšných strukovín či obilinín v kuchyni. A chutila fantasticky. Jeho tajomstvom- vždy varil spolu tie strukoviny a obilniny, čo mali rovnaký čas varenia. Tak boli všetky konzistenciou akurát, žiadne rozvarené či tvrdé časti v nej neboli. Nehovoriac o tom, že strukoviny a obilniny sú plné vitamínom, mierálov a tiež vlákniny, čomu sa poteší naše telo.

Ktoré strukoviny a obilniny možno použiť a koľko tieto potrebujú na zmäkknutie? Tuto ponúkam základný prehľad:

  • Fazuľa – biele, strakatá, tmavá (treba predmočiť na noc) potom ca. 45-50min.
  • Hrášok- sušený zelený či zltý (treba predmočiť na noc) potom ca. 30min.
  • Šošovica- hnedá, červená, žltá, čierna- ca. 20min. (Netreba predmáčať)
  • Jačmenné krúpy- ca. 25min.
  • Ryža- 20min.

Samozrejme možno použiť aj iné – napríklad pšeno, pohánku, bulgur.. pouziť možno čokoľvek, čo ma človek po ruke.

Postup:

  • Základ polievky vždy tvorí cibuľka opečená do zlatista a asi za 2-3 hrnčeky na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlén, paštrnák).
  • K tej potom pridávame za malý hrček alebo za hrsť hore uvedených surovín. Tie, ktoré potrebujú dlhšie (fazuľa či hrášok) si rada varím osobitne v slanej vode aby som dobre dohliadla na ich správnu konzistenciu. Pridávam ma záver varenia k zvyšku.
  • Alternatívne tiež mozno opiecť cibuľku, pridat dlho variace suroviny a potom postupne ostatné položky. Zelenina potrebuje ca. 30 minút.
  • Vody prípadne vývaru treba aspoň 2l, časť tekutiny vsiaknú strukoviny počas varenia. Okrem soli je dobre dochutiť polievku ciernym korením a drtením kmínom.
  • Na záver zahusťujen, tam ako môj dedko, polievku červenou zápražkou. Na to opečiem krátkl na 2Pl oleja za 2Pl hladkej múky a pridám za 1/2Pl červenej papriky. Hneď odoberiem z ohňa a zalejem trochou vody. Dobre rozmiešam a prilejem k zvyšnej polievke a nechám spolu zovrieť.
  • Kdo chce môže na záver pridať na drobno pokrájanú petržlenovú vňať.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*