Ricotta je taliansky jemný krémovitý syr, ktorý sa často používa v talianskej kuchyni najmä na prípravu plniek do cestovín, je však tiež výborný aj v sladkých pokrmoch, napríklad ako plnka do tejto lahodnej sviežej torty.
Na cesto potrebujete:
- 8Pl kr. cukru (vždy sa jedná o kopcovité polievkové lyžice)
- 10Pl hl.múky
- 3 vajíčka
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 masla (125g)
- Štipka soli
Na plnku potrebujete:
- 5PL kr. cukru
- 2 balenie syru ricotta (500g)
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 vanilkový cukor
- 1 balenie drtenej želatíny (celkovo na 500ml tekutiny) + 3PL vody
- 1 balenie šľahačky
- 1 stužovač šľahačky
Na polevu potrebujete:
- 1 malé balenie (200g) pr. cukru
- šťava z citróna
Postup:
- Cesto si pripravíme podľa základného receptu a pečieme pri 160C do zlatista. Podrobný popis prípravy cesta nájdete tu – https://recepis.sk/2020/12/31/lyzickova-tortova-piskota/
- Keď torta vychladne, vyberieme ju z formy, prekrojíme na polku a okolo spodného tortového korpusu umiestnime cukrárenskú formu.
- Na plnku si najskôr vyšľaháme šľahačku s cukrom, vanilkovým cukrom a stužovačom do pevna. Pridáme syr ricotta ako aj kôru a šťavu z citróna.
- Želatínu dáme do hrnca spolu s 3PL vody a jemne ju nahrejeme až dostane želatína tekutú konzistenciu (nesmie sa variť len hrniec musí byť zohriaty). Pridáme za 1PL plnky, primiešame, ak by nebola zmes tekutá opäť ju krátko nahrejeme.
- Želatínovú zmes nalejeme do zvyšnej plnky a všetko dobre prešľaháme aby sa želatína rovnomerne rozložila.
- Plnku nanesieme na pripravený korpus a rovnomerne ho rozotrieme. Na vrch položíme druhú časť cesta a pritlačíme.
- Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po kvapkách citrónovú šťavu. Miešame. Pridáme len toľko šťavy, aby bola mierne lepkavá, nie moc tekutá poleva.
- Polevu nanesieme na vrchnú časť korpusu a takto pripravenú tortu necháme 4-6 hodín oddychovať v chlade. Potom už len odstránime cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.