Vianočný čokoládový chlieb

Tento recept mám od mojej známej, odtiaľ som prevzala aj názov na toto výborné vianočné pečivo. Je to tiež skvelý spôsob ako využiť zvyšky čokolády najmä po mikulášovi či veľkej noci. Predpokladám, že rovnako ako aj v iných rodinách sa u nás nazbiera vždy enormné množstvo čokoládových mikulášov. Na začiatku ešte to baví deti im odhrýzať hlavu ale aj to ich rýchlo prejde a potom sa mi všade válajú čokoládový mikulášovia. Takto sa dajú veľmi chutne využiť.

Potrebujete:

  • 5 vajíčok
  • 70g kr. Cukru
  • 250g rozpusteného masla
  • 100g hl. Múky
  • 250g čokolády/čokoládových mikulášov (celkovo 200-250g)
  • 200g rozsekavých orechov (väčšinou používam mandle)

Na polevu:

  • 100g práškového cukru
  • citrónová šťava
  • (potravinové farbivo)

Postup:

  • Maslo rozpustíme s čokoládou (najlepšie v nerezovej miske nad parou) a necháme vychladnúť.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Pridáme rozpustené vychladnuté maslo s čokoládou, múkou a orechami. Dobre spolu premiešame až vznikne homogénne cesto.
  • Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
  • Pečieme pri 180C ca 25 min. Necháme vychladnúť.
  • Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu po kvapkách pridáme citrónovú šťavu a miešame až vznikne krémovitá, mierne lepkavá poleva. Kdo chce môže tútu prifarbiť potravinovým farbivom.
  • Polevu nanesieme na vychladnutý čokoládový chlieb a necháme 1/2 hodinu najlepšie v chlade vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*