Chutná šťavnatá torta, výborná tiež na detskú oslavu.
Na korpus potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50g kakaového prášku
- 50g kukuričného škrobu
- 100g hladkej múky
- 100ml vody (alternatívne možno pridať aj to isté množstvo studenej kávy, ešte intenzívnejšia chuť)
- 100ml oleja
Na plnku potrebujete:
- 250g jemného krémovitého syru (mascarpone/lučina)
- 200g kyslej smotany
- 1 balenie šľahačky v prášku
- 150ml studenēho mlieka
- 1 Stužovač šľahačky
- 50g masla izbovej teploty
- 2-3PL kakaového prášku
- jahodová marmeláda
Poleva:
- 100m šľahačkovej smotany
- 100g tmavej čokolády
Postup:
- Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme do tuha a odložíme stranou.
- Následne žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Pridáme tiež múku, kakao, škrob a prášok do pečiva ako aj vodu. Prešľaháme až sa všetky suroviny spoja do hladkého cesta.
- Na záver pridáme bielka a jemne ich primiešame k cestu. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme pri 160°C ca 45min. Ja som použila 2 menšie formy (priemer 20cm) aby som dostala 3 pláty, ale takisto možno použiť klasicku formu (24cm) potom vystačia 2 pláty.
- Keď korpus vychladne, tak ho vyberieme z formy a po šírke nakrájame na pláty. Okolo spodného umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku najskôr vyšľaháme mlieko so šľahačkou v prášku a kakaaom do tuha. Pridáme jemná krémovitý syr, smotanu a 1 stužovač. Takisto pridáme mäkké maslo pokrájané na malé kúsky. Šľaháme 5-8 minúť až vznikne krémovitá zmes.
- Každý plát torty pomažeme najskôr jahodovou marmeládou a potom naňho nanesieme plnku. Vrchný plát ostane bez plnky.
- Takto pripravenú tortu necháme najskôr 1-2 hodiny tuhnúť v chlade.
- Na polevu nahrejem šľahačku a nasypeme do nej na drobno polámanú čokládu. Bez varenia už len miešame až sa čokoláda rozpustí.
- Z torty odstránime cukrárenskú obruč a na vrch torty nanesieme pripravenú polevu.