Sezamové keksíky (bez váženia)

Mám veľmi rada sezam a prípravky z neho. K takým známejším produktom so sezamu patrí pasta “tahini”, ktorá sa pridáva napríklad do jedla “humus”. Avšak aj v iných jedlách dodáva pokrmu krásnu sezamovú chuť a arómu, ako aj napríklad v týchto jednoduchých keksíkoch.

Sezam patrí medzi takzvané “super food” lebo blahodárne pôsobí na veľké množstvo orgánov. Je bohatý na vitamín E, pomáha znižovať cholesterol, podporuje imunitu a dokonca je účinný aj pri boji s depresiou či stresom.

Potrebujete:

  • 1 šálka (250ml) kr.cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky (125g) Masla izbovej teploty
  • 2PL sezamovej pasty tahini
  • 3 šálky hl. muky
  • štipka soli
  • Ca 100 sezamu na obalovanie

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s kryštáľovým a vanilkovým cukrom.
  • Pridáme maslo a sezamovu pastu a prešľaháme.
  • Následne pridáme štipku soli a múku a vypracujeme kompaktné, mierne lepivé cesto.
  • Do misky si nasypeme sezam.
  • Z cesta formujeme guľky. Každú guľku zatlačíme do pripraveného sezamu tak aby vznikla placka z jednej strany obalená sezamom. Položíme na plech.
  • Pečieme pri 180°C ca 10-15min.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*