Pečivo doma pripravujem popravde zriedkavo, avšak niekedy sa nestihnem dostatočne zásobovať na víkend, či zbehnúť ešte po robote na nákup a vtedy si pripravím čerstvú zásobu pečiva doma. Najmä, keď to vôbec nieje náročné.
Tento základný recept možno podľa chute obmienať. Niektoré varianty sú popísané v recepte. Tieto žemličky maju na povrchu glazúru, ktorá im nielen dodáva na chuti ale tiež ňou získajú krásny lesk.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 PL soli
- 250ml vody
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvého droždia (20g)
- 1PL kr. cukru
- 1 žĺtko+1 žĺtko na potretie
Na glazúru
- 1L vody
- 3PL sódy na pečenie (sóda bikarbóna)
Postup:
- Kvasnice rozdrtiť do misky a posypať cukrom. Dobre premiešať a potom nechať 10min. stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku aj s obrázkami nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, oliv. olejom, žĺtkom a vodou a spolu premiesime.
- Kdo chce môže cesto dochutiť napríklad opečenou cibuľkou, bylinkami, semiačkami (tekvicovými/slnečnicovými), sušenými rajčinami, na drobno pokrájanou slaninou či šunkou, alebo drteným tuniakom. Proste tieto položky pridať k cestu a spolu nechať miesiť.
- Cesto miesime aspoň 10min. pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30min. na teplom mieste oddychovať.
- Následne ho vygúľame do šúľca a z neho odkrojíme rovnako veľké kusy. Tie medzi rukami pogúľame aby vznikol tvar žemličky.
- Medzitým necháme zovrieť vodu zo sódou a žemličky do glazúry na 2min. položíme tak, aby boli kopletne tekutinou pokryté.
- Následne ich vyberieme (podľa možnosti tak, aby neostali mokré – napríklad deravou naberačkou) a necháme ich prikryté ešte 20min. oddychovať na plechu.
- Na záver potrieme povrch žemličiek žĺtkom a posypeme sézamom.
- Pri 200C necháme piecť ca. 25min. do zlatista.
Môžem sa opýtať to má byť jedlá sóda alebo prášok do pečiva?
Ahoj. klasicka kuchynska soda, ktora sa pouziva aj na pecenie napriklad medovnikov
Pingback: Kuracia nátierka z polievkového mäsa - recepis.sk