Mäkké glazúrované žemličky

Pečivo doma pripravujem popravde zriedkavo, avšak niekedy sa nestihnem dostatočne zásobovať na víkend, či zbehnúť ešte po robote na nákup a vtedy si pripravím čerstvú zásobu pečiva doma. Najmä, keď to vôbec nieje náročné.

Tento základný recept možno podľa chute obmienať. Niektoré varianty sú popísané v recepte. Tieto žemličky maju na povrchu glazúru, ktorá im nielen dodáva na chuti ale tiež ňou získajú krásny lesk.

Potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 PL soli
  • 250ml vody
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvého droždia (20g)
  • 1PL kr. cukru
  • 1 žĺtko+1 žĺtko na potretie

Na glazúru

  • 1L vody
  • 3PL sódy na pečenie (sóda bikarbóna)

Postup:

  • Kvasnice rozdrtiť do misky a posypať cukrom. Dobre premiešať a potom nechať 10min. stáť, pokiaľ sa kvasnice neroztopia na tekutinu a vytvorí sa kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku aj s obrázkami nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku dáme do misky spolu s kváskom, soľou, oliv. olejom, žĺtkom a vodou a spolu premiesime.
  • Kdo chce môže cesto dochutiť napríklad opečenou cibuľkou, bylinkami, semiačkami (tekvicovými/slnečnicovými), sušenými rajčinami, na drobno pokrájanou slaninou či šunkou, alebo drteným tuniakom. Proste tieto položky pridať k cestu a spolu nechať miesiť.
  • Cesto miesime aspoň 10min. pokiaľ dostane správnu elasticitu. Potom ho prikryté necháme 30min. na teplom mieste oddychovať.
  • Následne ho vygúľame do šúľca a z neho odkrojíme rovnako veľké kusy. Tie medzi rukami pogúľame aby vznikol tvar žemličky.
  • Medzitým necháme zovrieť vodu zo sódou a žemličky do glazúry na 2min. položíme tak, aby boli kopletne tekutinou pokryté.
  • Následne ich vyberieme (podľa možnosti tak, aby neostali mokré – napríklad deravou naberačkou) a necháme ich prikryté ešte 20min. oddychovať na plechu.
  • Na záver potrieme povrch žemličiek žĺtkom a posypeme sézamom.
  • Pri 200C necháme piecť ca. 25min. do zlatista.

3 komentáre

  1. Môžem sa opýtať to má byť jedlá sóda alebo prášok do pečiva?

  2. Pingback: Kuracia nátierka z polievkového mäsa - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*