Chutné jednohubky vhodné na každú oslavu.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvého droždia
- 1PL kr. cukru
- 1čl soli
- 200ml mlieka (+trocha vody)
- 20g roztopeného masla
- 1 vajíčko
Na krém potrebujete:
- 1 balenie krémovitého syru (napr. Lučina)
- 1 kyslá smotana
- soľ, čierne korenie, roztlačený 1 strúčik cesnaku
- rukola
Postup:
- Čerstvé droždie nadrobíme do misky, posypať cukrom a necháme vytvoriť kvások. Podrobný postup nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do vysokej misky dať múku, bielko, kvások z droždia, mlieko, soľ, maslo a zamiesime. Postupne pridáme podľa ešte trochu vody až sa vytvorí elastické, nelepivé cesto. To miesime aspoň 10min. aby sa z múky uvoľnil lepok a cesto ostalo elastické.
- Potom v uzavretej nádobe necháme hodinu odpočívať hodinu na teplom mieste.
- Z cesta vytvarujeme malé bochníčky, tie poukladáme na plech a potrieme žĺtkom a posypeme sezamom alebo celou rascou.
- Necháme piecť pri 180C ca. 15-20min. do zhnednutia.
- Potom žemličky necháme vychladnúť a rozkrojíme na polovičku tak aby boli nakrojené len do 2/3.
- Na pomazánku zmiešame krémovitý syr so smotanou a dochutíme soľou, korením a cesnakom.
- Pomazánku nanesieme do prerezanej žemličky tak aby trocha plnky vytieklo.
- Rukolu pokrájame na drobno. Uzavretú žemličku pomalým pohybom ešte namočíme do rukoly aby sa nalepila na kraje žemličky.