Kombinácia maku a citrónu sa mi vždy veľmi spolu hodila. Nielej opticky, nakoľko tmavá farba maku krásne harmonizuje so žltou farbou citrónov, ale takisto aj chuťovo. Toto krásne krehké pečivo zvyknem u nás pripravovať na každé vianoce a teší sa veľkej obľube.
Potrebujete:
- 125 g masla izbovej teploty
- 200g hl. múky
- 2 žĺtka
- 100g pr. cukru
- šupka z 1 citrónu (prípadne pár kvapiek šťavy)
- 100g celého maku
- 100g citrónovej marmelády -lemon curd
Postup:
- Do misky dáme múku, žĺtka, maslo, cukor, soľ a celý (nepomletý) mak.
- Potom postrúhame šupku z celého citróna, pridáme k cestu a cesto začneme miesiť.
- Ak je cesto moc drolivé, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Miesime až vznikne nelepivé, elastické cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade hodinu oddychovať.
- Potom vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a okrúhlou formičkou vykrojíme kruhy. Do polovičky kruhov vykrojíme do stredu menší vzor (napríklad kruh).
- Pečivo položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180°C ca. 7min.
- Keď pečivo vychladne, potrieme celé kruhy lemon curd a priložíme kruhy s vykrojeným stredom.
- Podľa chuti posypeme práškovým cukrom.