Skvelé sviatočné pomarančové rezy z kandizovaným pomarančom a pomarančovou plnkou. Citrusové plody dodávajú zákusku krásnu arómu a sviežosť. Keďže es spracováva celý pomaranč (aj kôra) odporúčam použiť pomaranč v bio kvalite a šupku dobre umyť.
Základný recept na piškótu nájdete tu, kdo chce môže vodu v recepte nahradiť pomarančovou šťavou a dodať tak piškóte dodatočnú arómu. Recept – https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
Plnka:
- 500g jemného tvarohu
- 250g bieleho jogurtu
- 100g pr. cukru
- 1 pomaranč
- 1/2 balenia želatíny
- 4pl kr.cukru
- 4pl vody
- Biela a tmavá čokoláda na ozdobu (100g)
Postup:
- Piškótové cesto pripraviť podľa základného receptu. Vyliať do obdĺžnikovej formy (22×33) a nechať piecť pri 160C ca. 40min. do zlatista. Potom cesto nechať vychladnúť a prekrojiť pozdĺžne na polovičku.
- Na plnku najskôr odšťaviť pomaranč. Malo by vzniknúť ca. 200ml šťavy. Túto premiešať so želatínou, dať do hrnca a nechať krátko nahriať (nesmie zovrieť). Dobre pritom zmes miešať. Odložiť stranou.
- Tvaroh zmiešať s cukrom a jogurtom, pridať mierne vychladnutú želatínu a všetko opäť dobre premiešať.
- Okolo piškóty umiestniť cukrárenskú obruč. Na spodnú časť piškóty naliať plnku a potom položiť druhý plát piškóty. Ja ho zvyknem už predrezať na jednotlivé diely zákusku a až potom položiť, tak sa neskôr lepšie krája.
- Zákusok nechať v chlade stuhnúť aspoň hodinu.
- Bielu čokoládu roztopiť nad parou a naniesť na rezy. Takisto tmavú čokoládu rozpustiť nad parou a naniesť.
- Pomarančovú šupku pokrájať na tenké plátky. Dať do hrnca spolu s 4PLcukru a 4PLvody a nechať spolu 5min variť až sa tekutina vyparí a pomaranče obalia sirupom.
- Kúsky pomarančov položiť na papier na pečenie a nechať vychladnúť. Potom nimi ozdobiť vrch zákusku.