Výborné a rýchle jedlo z jedného plechu.
Na bešamelovú omáčku potrebujete:
- 2PL masla
- 2PL hl. múky
- 150ml hov. vývaru/vody
- 200ml mlieka
- soľ, muškátový oriešok
Okrem toho potrebujete:
- 800g zemiakov
- 150g mrazeného špenátu
- 250g hov. mletého mäsa
- 1 vajíčko
- strúhanka
- soľ, čierne korenie, sušený cesnak
Postup:
- Najskôr si pripraviť omáčku. Na to opiecť maslo a múku krátko spolu a zaliať vývarom a mliekom. Všetko dobre premiešať až zaniknú hrudky a potom ešte nechať na sporáku za miešania zovrieť až sa omáčka zahustí. Na záver dochutiť soľou a orieškom. Podrobný postup na prípravu bešamelu nájdete aj tu: https://recepis.sk/2019/09/20/zakladna-besamelova-omacka/
- Hovädzie mäso dať do misky spolu s vajíčkom, soľou a čiernym korením. Postupne pridať strúhanku až vznikne nelepivé cesto. Z toho vytvarovať guľky a tie odložiť stranou.
- Zemiaky ošúpať umyť a pokrájať na tenké, rovnako hrubé, plátky.
- Na záver si pripraviť špenát. Ten nechať rozmraziť a dochutiť soľou, čiernym korením a cesnakom.
- Nádobu na zapekanie vymazať olejom. Potom na spodok umiest niť 1/2 zemiakových plátov. Zaliať 1/2 bešamelovej omáčky.
- Následne poukladať mäsové guľky (surové) a medzery vyplniť zvyšnými zemiakmi. Opäť poliať bešamelom a do medzier umiestniť lyžicou kôpky špenátu.
- Nechať zapekať pri 180C ca- 45min až pokiaľ nezmäknú zemiaky. Ak by zemiaky začali byť moc opečené, tak prikryť ku záveru alobalom a tak nechať dopiecť.