Výroba štrúdle je vyžaduje veľa trpezlivosti a určite aj už trochu cviku. Cesto však možno aj vygúľať a tak naplniť, takže ani začiatočníci by sa nemuseli báť vyskúšať túto dobrotu. Samozrejme, že ťahaním sa dosiahne omnoho tenšie cesto ako gúľaním, takže aj táto technika stojí za vyskúšanie.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 1 vajíčko
- 20g masla
- Štipka soli
- Vlažná voda
Na jablkovú plnku potrebujete:
- 3 ošúpané jablká
- 150g postrúhaných orechov (napr. vlašských)
- 3-4 PL cukru
- škorica
- 30g roztopeného masla
Na makovú plnku potrebujete:
- 1 malú šálku maku
- 5PL kr.cukru
- 2 jablká
- Citrónová kôra
- 1/2 šálky sušených hrozienok
- Horúca voda
- 30g roztopeného masla
Postup:
- Vypracovať z ingrendiencií vláčne cesto a prikryť ho nahriatou nerezovou nádobou. Potom cesto gúlať na čo možno najtenšie a kdo chce ešte tahať, tak položí cesto najlepšie na utierku a podkladá ruky pod cesto a tak pomalými pohybmi ťahá. Je dôležté dávať pozor aby sa cesto netrhalo.
- Na jablkovú plnku jablká ošúpať a postrúhať na drobno. Za 1PL masla roztopiť v hrnci, pridať jablká a cukor a spolu dusiť do mäkka. Dochutiť škoricou a pridať postrúhané orechy. Zmes nechať vychladnúť.
- Na makovú plnku mak pomlieť. Hrozienka zaliať vriacou vodou a po 5min. ich z vody vyžmýkať. Jablká postrúhať na hrubo a kôru z citróna postrúhať na jemno. Mak zmiešať s cukrom, jabĺčkami,citrónovou kôrou a hrozienkami.
- Cesto potrieť roztopeným maslom a na jednu stranu naniesť pozdĺžne plnku. Potom pomocou utierky pomaly štrúdlu zatočiť a pozorne preložiť na plech. Povrch štrúdle pomazať ešte zvyšným maslom a potom nechať v trúbe pri 180°C piecť do zlatista (v závislosti od hrúbky cesta ca.25 min.)
Najlepšie chutí ešte teplá s vanilkovou zmrzlinou.
Pingback: Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou - recepis.sk