Krásne nadýchané vláčne cesto a k tomu tradičná chuť makoviek z môjho detstva.
Potrebujete:
- 500g špaldová jemná múka
- 1/2 čerstvého droždia
- 100ml sladkej smotany
- 100g kr. cukru
- 80g masla izbovej teploty
- štipka soli
- 100ml vlažnej vody
- 1 vajíčko + žĺtko na potretie
- mak na posypanie
Postup:
- Droždie rozdrobiť do misky a posypať kr. cukrom. Dobre spolu rozmiešať a nechať 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Múku zmiešať so sladkou smotanou, cukrom, maslom, vajíčkom a soľou. Pridať droždie a postupne prilievať vodu až vnikne vláčne cesto. To nechať miesiť aspoň 10min.
- Cesto vložiť do zatvárateľnej misky na kysnutie a nechať 1 hod. kysnúť na teplom ceste. Potom premiesiť a vytvoriť valec. Ten rozdeliť na 24ks.
- Kdo chce klasický tvar, tak už len dotvorí malé valčeky, a tie preloží na plech a tam ich strany zahne do polkruhu. Ja som robila tak, že som časť cesta vyrolovala, doňho urobila zárezy a potom ich cesto zamotala a zatlačila do rolky. Vďaka tomu vznikne na povrchu pekný vzor. (Pozri obrázok dole)
- Jednotlivé makovky potom pomazať žĺtkom a posypať makom. Piecť pri 200C ca. 20min. do hneda.