spatzle svabske recept priloha

Tradičné švábske “Spätzle”

Tento pokrm je typický pre nemecký región švábsko a pripomína naše múkové halušky. Hlavný rozdiel je v konzistencii cesta, ktorá je na Spätzle o dosť tekutejšie ako to naše haluškové a tiež na rozdiel od našich halušiek sa používa hladká múky na ich prípravu. Je to ale nádherne aromatické jedlo voňajúce po chrumkavej cibuli a veľmi výdatné, už malá porcia veľmi zasýti.

Potrebujete:

  • 500g hl. múky
  • 1PL soli
  • 3 vajíčka
  • 350ml vlažnej vody
  • 2 cibule
  • 150g tvrdého syra (Gouda)

Postup:

  • Múku zmiešať so soľou a vajíčkami ako aj vodou a vpracovať vláčne cesto bez hrudiek. Cesto prikryté nechať oddychovať 30min.
  • Medzitým zohriať vo veľkom hrnci 500ml vody spolu s 2PL soli.
  • Takisto počas čakania nastrúhať syr nahrubo a cibuľku ošúpať, pokrájať a na nízkom ohni pomaly opekať do chrumkavej zlatej farby.
  • Keď voda zovrie naliať do haluškovača 1/2 cesta a pretlačiť ho do vody. Akonáhle vyplávajú spätzle na povrch, tak ich pozbierať a vložiť do väčšej misky.
  • Je dobré klásť spätzle po šichtách. Teda najskôr vrstva spätzle (ešte horúce z vody), na tie položiť pár kúskov masla, potom posypať výdatne syrom a časťou cibule a opäť položiť časť horúcich spätzle, maslo, syr a cibuľku. Takto vrstviť až sa minú suroviny.
  • Najlepšie chutia čerstvo pripravené. Omáčku k ním vôbec netreba. Syr sa krásne roztopí a obalí spätzle zo všetkých strán.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*