Tento pokrm je typický pre nemecký región švábsko a pripomína naše múkové halušky. Hlavný rozdiel je v konzistencii cesta, ktorá je na Spätzle o dosť tekutejšie ako to naše haluškové a tiež na rozdiel od našich halušiek sa používa hladká múky na ich prípravu. Je to ale nádherne aromatické jedlo voňajúce po chrumkavej cibuli a veľmi výdatné, už malá porcia veľmi zasýti.
Potrebujete:
- 500g hl. múky
- 1PL soli
- 3 vajíčka
- 350ml vlažnej vody
- 2 cibule
- 150g tvrdého syra (Gouda)
Postup:
- Múku zmiešať so soľou a vajíčkami ako aj vodou a vpracovať vláčne cesto bez hrudiek. Cesto prikryté nechať oddychovať 30min.
- Medzitým zohriať vo veľkom hrnci 500ml vody spolu s 2PL soli.
- Takisto počas čakania nastrúhať syr nahrubo a cibuľku ošúpať, pokrájať a na nízkom ohni pomaly opekať do chrumkavej zlatej farby.
- Keď voda zovrie naliať do haluškovača 1/2 cesta a pretlačiť ho do vody. Akonáhle vyplávajú spätzle na povrch, tak ich pozbierať a vložiť do väčšej misky.
- Je dobré klásť spätzle po šichtách. Teda najskôr vrstva spätzle (ešte horúce z vody), na tie položiť pár kúskov masla, potom posypať výdatne syrom a časťou cibule a opäť položiť časť horúcich spätzle, maslo, syr a cibuľku. Takto vrstviť až sa minú suroviny.
- Najlepšie chutia čerstvo pripravené. Omáčku k ním vôbec netreba. Syr sa krásne roztopí a obalí spätzle zo všetkých strán.