Slovenská klasika, tentoraz v mojej verzii a bez váženia. Koláč je veľmi ľahký a mäkkučký.
Potrebujete:
- ½ šálky (1 šálka – 250ml) kakaa
- 2 ½ šálky hl. Múky
- 1čl prášku do pečiva
- 1 šálka pr. Cukru
- 1 maslo (250g) izbovej teploty
- 1 vajíčko
Okrem toho:
- 2 balenia hrudkového tvarohu (1 balenie – 250g)
- 1 balenie rozotierateľného jemného syru (250g napr. Lučina/Macsarpone)
- ½ šálky kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- Postrúhaná kôra z citrónu
Postup:
- Kakao zmiešame s múkou, cukrom, práškom do pečiva ako aj maslom a vajíčkom. Najlepšie pomocou rúk tak dlho miesime, až sa všetky položky spoja do jemného, nelepivého cesta.
- Z toho vytvarujeme valec a zabalíme ho do potravinovej fólie. Cesto vložíme buď na hodinu do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
- Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme tvaroh a krémovitý syr ako aj postrúhanú kôru v citróna. Všetko dobre premiešame.
- Potom valec cesta rozrežeme na polovičku.
- Pomocou strúhadla nastrúhame z cesta na plech vystlatý papierom na pečenie, malé kúsky cesta. Šúlance cesta by mali byť tak rozložené, aby pokryli celú spodnú časť plechu.
- Na cesto nalejeme tvarohovú zmes a druhú časť cesta postrúhame na tvarohovú plnku.
- Koláč vložíme do prehriatej rúry a necháme pri 170°C ca. 45min piecť.