Hrčekový tvarohový strúhaný koláč

Slovenská klasika, tentoraz v mojej verzii a bez váženia. Koláč je veľmi ľahký a mäkkučký.

Potrebujete:

  • ½ šálky (1 šálka – 250ml) kakaa
  • 2 ½ šálky hl. Múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • 1 šálka pr. Cukru
  • 1 maslo (250g) izbovej teploty
  • 1 vajíčko

Okrem toho:

  • 2 balenia hrudkového tvarohu (1 balenie – 250g)
  • 1 balenie rozotierateľného jemného syru (250g napr. Lučina/Macsarpone)
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • Postrúhaná kôra z citrónu

Postup:

  • Kakao zmiešame s múkou, cukrom, práškom do pečiva ako aj maslom a vajíčkom. Najlepšie pomocou rúk tak dlho miesime, až sa všetky položky spoja do jemného, nelepivého cesta.
  • Z toho vytvarujeme valec a zabalíme ho do potravinovej fólie. Cesto vložíme buď na hodinu do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
  • Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme tvaroh a krémovitý syr ako aj postrúhanú kôru v citróna. Všetko dobre premiešame.
  • Potom valec cesta rozrežeme na polovičku.
  • Pomocou strúhadla nastrúhame z cesta na plech vystlatý papierom na pečenie, malé kúsky cesta. Šúlance cesta by mali byť tak rozložené, aby pokryli celú spodnú časť plechu.
  • Na cesto nalejeme tvarohovú zmes a druhú časť cesta postrúhame na tvarohovú plnku.
  • Koláč vložíme do prehriatej rúry a necháme pri 170°C ca. 45min piecť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*