Veľmi obľubujem slané pečivo a pagáče sú moje medzi nimi na prvom mieste. Poznám veľa rôznych spôsobov prípravy a dnes som sa rozhodla pre túto expresnú variantu. Cesto je rýchlo hotové a výsledkom sú krásne aromatické a chrumkavé pagáčiky.
Potrebujete (na ca.30ks):
- 50ml mlieka
- 100g bryndze
- 2 vajíčka
- 1 kypriaci prášok
- 1PL soli
- 1čl sušeného čili
- 200g masla izbovej teploty
- Ca. 300g hl. Múky
- 50g tvrdého syra (eidam, gouda) postrúhaného na jemno
- Sézam na ozdobenie
Postup:
- Mlieko nahriať a rozmišať v ňom brydzu.
- Medzitým dať do nádoby na miešanie 1 celé vajíčko a 1 bielko, spolu so soľou, mäkkým maslom, čili, kypriacim práskom a tvdým postrúhaným syrom. Priliať bryndzovú zmes.
- Postupne pridávať múku a vždy dobre premiesiť rukamy až vznikne nelepivé cesto. To vygúľať na 0,5 cm a vykrojiť krúžky. Tie poukladať na plech.
- Každý pagáč potrieť žĺtkom a posypať sézamom. Piecť pri 200°C do hneda, ca. 20min.