Tento recept som zdedila po mame, ktorá ma aj naučila ako si pripraviť plundrované cesto doma. Toto sa vyznačuje podobne ako pri lístkovom ceste mnohými vrstvami. Na prípravu treba 2 rôzne cestá, ktoré sa potom viackrát prekladajú a . Výroba cesta je časovo náročnejšia ale výsledok stojí za to.
Cesto 1:
- 500g hl. múky
- 500g tuku (najlepšie maslo)
Cesto 2:
- 500g hl. múky
- 1 čerstvé droždie (40g)
- 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
- 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
- 1 balenie kyslej smotany
- Zhruba 2PL soli
Postup:
- Droždie zmiešať s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať so soľou, vajíčkom, bielkom, smotanou (alebo bielym jogurtom) a kváskom a nechať aspoň 10.min. spolu miesiť. Potom cesto dať do uzavretej nádoby kysnúť. Ja som použila pomalé kysnutie a nechala cesto na noc v chladničke. Ráno som ho už len prihriala v mikrovlnke (ca. 1/2min).
- Potom vypracovať tukové cesto. Na to miesiť maslo a múku až pokiaľ nevznikne elastické cesto.Kvasnicové cesto rozgúlať na obdĺžnik a do stredu vložiť maslové cesto. Potom strany kvasnicového cesta obaliť okolo tukového cesta ako obálku a rozvaľkať opäť na obdĺžnik. Opäť poskladať ako obálku, prikyť a nechať oddychovať 30min.
- Tento postup zopakovať ešte aspoň 3-4 krát.
- Potom z cesta vykrojiť krúžky, tie položiť na plech, potrieť žĺtkom a posypať podľa chute syrom, sézamom, racsou a pod.
- Piecť pri 200°c do zlatista (ca. 20min).
Pingback: Základné domáce lístkové cesto – Recepis.sk