Medové pečivo som poznala ešte ako dieťa u mojej starej mamy. Neskôr som naňho akosi pozabudla a tento rok opäť u známych skúsila a dostala naň opäť chuť. Zhodou okolností som v mojej starodávnej kuchárskej knižke vylovila recept na medovú tortu, ktorá kombinovala hrubú a hladkú múku a tak som sa rozhodla to vyskúšať aj pri týchto rezoch. Výsledkom sú krehké rezy nenáročné na prípravu.
Potrebujete:
- 200g hrubej múky
- 300g hladkej múky
- 70g medu
- 100g kr.cukru
- 2 vajíčka
- 1/2 čl sódy
- 1čl citrónovej štavy
- štipka soli
- 200g masla/tuku izbovej teploty
Plnka:
- 500ml mlieka
- 1 pudingový prášok (ja som použila s mandľovou príchuťou ale môže ísť aj vanilkový)
- 200g masla izbovej teploty
- 4PL cukru
- Jahodová marmeláda
- Čokládová poleva na ozdobu
Postup:
- Vajíčka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať med a opäť spolu dobre prešlahať.
- Potom k cesu pridať maslo pokrájané na male kúsky, múku a sódu ako aj citrónovú šťavu aby sa sóda aktivovala. Cesto dobre vymiesiť, najlepšie rukamy a vložiť zakryté aspoň na pol hodinu do chladničky.
- Potom cesto rozdeliť na 4 ks a na dobre pomúčnej ploche každý kus cesta rozvaľkať. Pritom dbať na to, aby boli jednotlivé platy zhruba rovnako veľké. Ja som 2 pláty dala veďla seba na plech a piekla spolu, akurát sa mi zmestili.
- Pri pečení vložiť platy na 200°C predhriatu trúbu a piecť 5-7min. pokiaľ začnú rozvoniavať. Nechať úplne vychladnúť, až potom zložiť z plechu.
- Na plnku nechať zovrieť 450ml mlieka. Medzitým si vymiešať 50ml mlieka s pudingovým práškom a 3PL cukru a akonáhle začne mlieko vrieť vliať doňho pudingovúú zmes a dobre premiešať. Puding nechať potom kompletne vychladnúť.
- Puding vyšlahať s maslom pokrájaným na male kúsky do hladka. Potom vrstviť jednotlivé platy. Na pvrý plat natrieť 1/2plnky, položiť druhý plat. Ten natrieť veľkoryso marmeládou a opäť položiť plat. Na ten natrieť zvyšnú plnku a na tú položiť posledný plat.
- Koláč zabaliť, najepšie do alobalu a položiť naň dosku na krájanie prípadne ešte hrniec na zaťaženie a nechať takto aspoň 2 hodiny stáť.
- Podľa chuti ozdobiť vrch koláča napríklad roztopenou čokoládou.