Cesto zodpovedá množstvu na 12ks klasickej veľkosti muffinov. Alternatívne možno doňho pridať kúsky čokolády alebo malé ovocie. Je to môj obľúbený základný recept na mafiny.
Na muffiny potrebujete:
- 250g hladkej múky
- 100g kryštálového cukru (prípadne 100ml agavového sirupu kdo chce cukor vynechať)
- Vanilkovú pastu (alternatívne 1 vanilkový cukor)
- 125g roztopeného masla
- 20ml sladkej smotany
- 2 vajíčka
- ½ balenie prášku do pečenia
Na malinový krém potrebujete:
- 150g smotanového syra (lučina/mascarpone)
- 50g masla izbovej teploty
- 50g malín (môžu byť aj mrazené)
- 1-2 PL kr.cukru (podľa toho ako sladké sú maliny)
- 3 PL vody
Postup:
- Vajíčka vyšlahať s kryštálovým cukrom do penista. Pridať maslo, vanilku, smotanu, prášok do pečiva ako aj múku. Všetko dobre premiešať a vypracovať vláčne cesto.
- Cesto vložiť do pripravených košíčkov na muffiny. Najlepšie na to použiť naberačku na zmrzlinu, za jednu naberačku vyklopiť do 1 košíčka.
- Pri 180°C piecť do zlatista, ca 25min. Potom nechať vychladnúť a ozbobiť krémom.
- Na krém najskôr rozvariť maliny s cukrom a troškou vody. Potom ich nechať vychladnúť a prepasírovať cez sítko. Mala by vzniknúť tuhá pasta.
- Smotanový krémový syr vyšlahať do hladka s maslom a postupne pridávať malinovú zmes. Komu je málo sladký tento krém môže pridať práškovy cukor.
- Ozdobnou špičkou naniesť krém na hotové mafiny a podľa fantázie ozdobiť napríklad cukríkmy alebo drobným ovocím.