Keď som bola dieťa rada som pozorovala mamu pri príprave domácich rezancov. Vtedy ešte cestoviny v sáčkoch moc neboli v móde a kdo dostal chuť na cestovinu, tak si vyrobil tak, ako moja mama, doma. Nielen, že som ich ako dieťa veľmi obľubovala, ale tiež ich prípava mala v sebe niečo čarovné. Ich príprava je jednoduchá a dajú sa servírvať tak na sladko ako aj na slano.
Suroviny:
- 350g múky (optimálne hladkej, dá sa použiť ale aj polohrubá)
- 2 vajíčka
- štipka soli
- vlažná voda
Postup:
- Preosejte múku a zmiešajte ju so soľou a vajcami. Postupne pridávajte vodu a rukami dobre mieste cesto, kým sa nevytvorí nelepivé, hladké cesto. Prikryte a nechajte pol hodiny odpočívať.
- Potom ho rozvaľkajte na tenké pláty a prikryté utierkou nechajte ďalšie 2 – 3 hodiny schnúť.
- Potom najprv pozdĺžne nakrájajte na pásiky hrubé približne 5 cm a potom ich poukladajte na seba (každý plátok dobre premiesite) a nožom nakrájajte tenké cesto.
- Jednotlivé kúsky cestovín od seba dobre oddeľte a nechajte ich na dobre pomúčenej pracovnej ploche krátko vyschnúť.
- Medzitým priveďte do varu asi 4 litre osolenej vody a postupne do nej pridávajte cestoviny. Nechajte ich variť, kým nevyplávajú na povrch (približne 4 minúty).
- Nakoniec ich dobre obalíme buď v oleji, alebo v rozpustenom masle.
Na obrázku sú 3 rôzne spôsoby servírovania hotových cestovín:
- na sladko s kyslou smotanou a práškovým cukrom posypané mandlami
- na sladko s pomletým makom a práškovým cukrom
- na slano s hrudkovým tvarohom, solou, čiernym korením a servírované s opečeným údeným mäsom