Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby

Keď som bola dieťa rada som pozorovala mamu pri príprave domácich  rezancov. Vtedy ešte cestoviny v sáčkoch moc neboli v móde a kdo dostal chuť na cestovinu, tak si vyrobil tak, ako moja mama, doma. Nielen, že som ich ako dieťa veľmi obľubovala, ale tiež ich prípava mala v sebe niečo čarovné. Ich príprava je jednoduchá a dajú sa servírvať tak na sladko ako aj na slano.

Suroviny:

  • 350g múky (optimálne hladkej, dá sa použiť ale aj polohrubá)
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • vlažná voda

Postup:

  1. Preosejte múku a zmiešajte ju so soľou a vajcami. Postupne pridávajte vodu a rukami dobre mieste cesto, kým sa nevytvorí nelepivé, hladké cesto. Prikryte a nechajte pol hodiny odpočívať.
  2. Potom ho rozvaľkajte na tenké pláty a prikryté utierkou nechajte ďalšie 2 – 3 hodiny schnúť.
  3. Potom najprv pozdĺžne nakrájajte na pásiky hrubé približne 5 cm a potom ich poukladajte na seba (každý plátok dobre premiesite) a nožom nakrájajte tenké cesto.
  4. Jednotlivé kúsky cestovín od seba dobre oddeľte a nechajte ich na dobre pomúčenej pracovnej ploche krátko vyschnúť.
  5. Medzitým priveďte do varu asi 4 litre osolenej vody a postupne do nej pridávajte cestoviny. Nechajte ich variť, kým nevyplávajú na povrch (približne 4 minúty).
  6. Nakoniec ich dobre obalíme buď v oleji, alebo v rozpustenom masle.

Na obrázku sú 3 rôzne spôsoby servírovania hotových cestovín:

  • na sladko s kyslou smotanou a práškovým cukrom posypané mandlami
  • na sladko s pomletým makom a práškovým cukrom
  • na slano s hrudkovým tvarohom, solou, čiernym korením a servírované s opečeným údeným mäsom

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*