Aspik je v podstate kuracia verzia klasickej huspeniny. Jeho príprava je len podstatne rýchlejšia. Podávať sa môže rovnako ako pri huspenine poliatá octom s cibuľkou.
Potrebujete:
- 1 celé kurča (alebo ca. 1kg kuracieho mäsa napr. Stehná, krídielka aj s kožou)
- Cibula, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, čierne a nové korenie (v kuse)
- Soľ, 1 kocka cukru
- za šálku mrkvy pokrájanej na drobno
- 1 paprika kápia
- Za šálku hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 balenie čírej želatíny (na 500ml tekutiny)
Postup:
- Kuracie mäso umyjeme a dáme do hrnca spolu s cibuľou prekrojenou na polku, korením, bobkovým listom, cesnakom a soľou.
- Zalejeme 1 l vody a necháme zovrieť a potom na miernom ohni variť 1 hodinu.
- Vývar (po varení ostane ca. 750ml) scedíme a necháme kompletne vychladnúť (to je dôležité). Mäso vyberieme, kožu odoberieme a zvyšné mäso odoberieme z kostí a pokrájame na menšie kusy. Vložíme do obdĺžnikovej formy, v ktorej chceme aspik pripraviť.
- Mrkvu a kápiu pokrájame na drobno a spolu s hráškom ju necháme variť v troche vody dochutenej soľou a 1 kockou cukru ca. 10 minút do mäkka. Potom zlejeme z vody a zeleninu pridáme takisto do formy.
- Aby aspik dobre držal formu je dôležité odstrániť všetok tuk z vývaru. Ak máme vývar studený tak to ide veľmi jednoducho, lebo tuk sa nám usadí na vrchu vývaru a tak ho môžeme ľahko odobrať.
- Želatínu si nasypeme do misky, pridáme trochu studeného vývaru a necháme krátko nabopnať. Potom vlejeme do zvyšného vývaru, ktorý opäť za miešania zohrejeme. Nemusí však už zovrieť. Želatína potrebuje len teplú tekutinu, aby sa rovnomerne rozpustila.
- Keď je želatína rozpustená, vývar nalejeme do formy s mäsom a zeleninou, necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky na noc stuhnúť.
- Pred servírovaním vyklopíme z formy. Keď je aspik dobre stuhnutý, ide to ľahúčko.