Pralinky Giotto s lieskovcovou príchuťou lieskovcov sú nielen pekné na pohľad ale tiež skvelé na dekorovanie zákuskov či tort. V tejto torte sa však nespĺňajú len dekoratívne účely ale sa tiež nachádzajú v plnke. Výborný zákusok pre všetkých milovníkov orechov.
Potrebujete na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g pomletých vlašských orechov
- 100g hl múky
- 150g kr. Cukru
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Na plnku potrebujete:
- 350ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 2 balenia vanilkového cukru
- 4 PL kr cukru
- 100g masla izbovej teploty
- 1 balenie giotto praliniek
Okrem toho:
- 150ml šľahačkovej smotany
- 1, stužovač smotany
- 2 balenia giotto praliniek na ozdobu
- Prípadne mandle/lieskovce na ozdobu že
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Spolu so štipkou soli vyšľaháme bielka do tuhého snehu a odložíme ho stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Pridáme suché položky- orechy, múku, pudingový prášok a prášok do pečiva a premiešame.
- Na záver primiešame bielkový sneh a jemne ho zapracujeme aby vzniklo nadýchané cesto.
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm) a necháme ho v predhriatej rúre piecť pri 160C ca 36min.
- Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť, vyberieme z formy a cesto prekrojíme aby nám vznikli 2 pláty cesta.
- Na plnku najskôr uvaríme hustý puding. Na to dáme do hrnca 300ml mlieka zohrievať. Zatiaľ si zmiešame zvyšných 50ml s pudingovým práškom a cukrom. Keď mlieko zovrie, vlejeme puding a za stáleho miešania varíme ešte ca. 1 minútu.
- Odložíme stranou a necháme vychladnúť. Keď je puding studený, mixérom doňho zašľaháme maslo izbovej teploty. Pralinky giotto necháme v obale a viac krát po ních pobúchame aby sa rozlámali na kúsky. Potom obal otvoríme a pralinky pridáme k pudingovej zmesy, premiešame.
- Okolo spodného cesta umiestnime cukrárenskú obruč. Nanesieme 1/2 plnky. Potom položíme vrchné cesto a nanesieme zvyšnú plnku. Takto pripravenú tortu necháme aspoň 2-3 stáť v chlade.
- Na záver vyšľaháme smotanu so stužovačom do tuha a pomocou cukrárenskej špičky ozdobíme tortu. Na šľahačkové špičky poukladáme pralinky, prípadne dozdobíme tortu madľami či lieskovcami.