Do obdobia fašiangov patria neodmyslitelne výpražané pokrmy z kysnutého cesta ako šišky či fánky. Tieto fánky sú vyrobené z kyslej smotany a sú raz-dva hotové. Toto cesto sa takisto výborne hodí na výrobu šišiek.
Suroviny:
- 1 kyslá smotana (200ml)
- 20g čerstvého droždia
- 50 ml mlieka na kvások
- 40g kr. cukru
- 300g polohrubej špaldovej múky
- 1 vajíčko
- 2PL masla izbovej teploty
- Olej na vyprážanie
- Na obalovanie práškový a vanilkový cukor
Postup:
- Mlieko zohrejte, kým je mierne teplé (nesmie byť horúce), a pridajte doň droždie a 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte stáť aspoň 10 minút, aby sa vytvoril kvások. Alternatívne vyrobíme kvások bez mlieka – rozdrvíme kvasnice do misky, posypeme cukrom a premiešame, až sa vytvorí kvások.
- Kvások zmiešame s múkou, pridáme vajíčko, maslo a kyslú smotanu a dobre premiešame. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac mlieka.
- Cesto hnetieme aspoň 5 minút, aby sa z múky uvoľnil lepok.
- Potom ho nechajte ½ hodiny zakryté odpočívať. Potom ho rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 1 cm.
- Rozohrejte 1/2 l oleja. Medzitým cesto nakrájajte na pásiky a potom na štvorce alebo trojuholníky. Každý kúsok v strede narežte tak, aby sa cesto pri vyprážaní rovnomerne tvarovalo zvnútra, alebo kúsky stočte (pozri obrázok).
- Cesto vložte do horúceho oleja a smažte z oboch strán dozlatista.
- Potom nechajte prebytočný olej odkvapkať na kuchynskej tácke. Ešte teplé posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.
Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.