Recepty po starých rodičoch zbieram už roky. Tento si pamätám v obmene so slivkami (koncom leta) a čerešňami (začiatkom leta) už od detstva a vždy sme sa naňho vrhli hneď ako bol vytiahnutý z trúby.
Suroviny na cesto (na 2 veľké plechy):
- 500g hl.múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 250ml teplého mlieka
- 120g masla
- 3Pl kr.cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
okrem toho:
- 1,5kg sliviek
- 4Pl kr.cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 50g pr. cukru
Na mrveničku
- 3 Pl (ca.50g) masla izbovej teploty
- 3 Pl pr. cukru
- 2PL ovsených vločiek
- 1 šálka hl. múky
- 1 žĺtko
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 žĺtko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si umyjeme a odkvôstkujeme slivky. Prekrojíme ich na polovičku a posypeme cukrom a škoricovým cukrom.
- Takisto si pripravíme mrveničku. Na to v miske zmiešame žĺtko, maslo, práškový cukor, ovsené vločky a múku a vypracujeme hladké cesto. Necháme chladiť 20 minút v chladničke alebo 10 minút v mrazničke-
- Cesto rozdelíme na polovičku a potom každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, a položíme naň cesto
- Na cesto rovnomerne rozložíme slivky s odstupom. Na to namrvíme alebo postrúhame cesto na mrveničku.
- Kraje cesta pomažene roztrepaným žĺtkom.
- Koláč necháme piecť v predhriatej rúre pri 180°C ca. 30 minút, až cesto dostane zlatistú farbu a slivky začnú púšťať šťavu.
Čokoládová ricotta torta s banánom
Kombinácia čokolády a banána je jedinečná, v tomto prevedení s jemných čokoládovým Ricotta krémom, skutočne lahôdka
Sladká mrvenička na koláč ako od babičky
Väčšina tradičných koláčov našich babičiek sa neozabišla bez mrveničky. Táto dokázala každý koláč premeniť na niečo špeciálne. Či už kysnuté koláče alebo ovocné koláče z maslového cesta, mrvenička ich vie posunúť na nový level. A tak je dobré poznať tento super jednoduchý základný recept
Lahodná a nenáročná, taká je táto dvojfarebná bábovka
Ak niečo vždy funguje ako sladké u nás doma, tak je to práve bábovka. Či už na raňajky, alebo ako dezert, či ako snack alebo sladkosť čo berieme zo sebout na cestu, bábovka je super nenáročná a naozaj dobrota. Tento jednoduchý recept vás presvedčí, že je to recept, ktorý sa […]
