Kdo ma pozná vie, že som veľkým fanúšikom maku a tak ani pri vianočnom pečení nesmie u nás chýbať. Tieto koláčiky sú nádherne krehké a plné chuti, nemali by chýbať pri vianočnom stole.
Suroviny:
- 1 vanilkový cukor
- 150g masla
- 2 žĺtky
- 80g kryštálový cukor
- 200g hladkej múky
- 50g maku (celého/nepomletého)
- Jahodový lekvár na plnenie
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, mak a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto. Miesime rukamy, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť vygúľame na pomúčenej doske a vykrojíme z nej vzor (kruh). Druhú časť vygúlame na rovnakú hrúbku a vykrojíme taký istý vzor, ale pri druhom ceste v strede vytvoríme otvor, buď malý kruh alebo iný malý vzor.
- Koláčiky pokládieme na plech. Počet koláčikov bez otvoru a s otvorom by mal byť rovnaký.
- Koláčiky pečieme pri 200°C do zhnednutia (ca 10min). Potom ich necháme 10 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Do misky dáme vanilkový cukor a keksíky s otvorom do ních ešte horúce namočíme aby sa cukor nalepil na jeho plochu. Nevháme vychladnúť.
- Koláčiky bez otvoru pomažeme jednotlivo marmeládou a kladieme na ne koláčiky s otvorom.
- Na záver ich posypeme práškovým cukrom.