Cestoviny zapečené so špargľou a karfiolom- letný ľahký pokrm

Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.

Suroviny:

  • 1/2 balenia cestovín
  • 2L vody
  • 1PL soli
  • 4-5ks bielej špargle
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok

Postup:

  • Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
  • Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
  • Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Nepečená tvarohová torta s mangom

    Nepečená tvarohová torta s mangom

    Nepečené dezerty sú ako stvorené na letné dni. Sú nenáročné, osviežujúce a k tomu aj skvelé pre tých, čo si možno na pečené dobroty netrúfajú. Mango dodá tejto torte nielen super farbu ale aj skvelú arómu a trochu exotickú nôtu. Tento dezert určite stojí za vyskúšanie.


  • Kysnuté jahodovo-rebarborové muffiny

    Kysnuté jahodovo-rebarborové muffiny

    Rebarboru veľa ľudí moc neuznáva, vyzerá tak zvláštne a chutí mierne kyslasto a napriek tomu sladko. Ale ak ste ju už vyskúšali, tak ste určite aj zistili ako veľmi sa chuťovo podobá jahodám. A tak nieje prekvapivé, že mnohé recepty využívajú práve túto chuťovú dvojicu pri pečení o to viac, […]


  • Medovo-horčicová marináda na mäso

    Medovo-horčicová marináda na mäso

    Skvelá marináda na mäso či už na grilovanie alebo kludne aj na opečenie v panvici. Med počas pečenia skaramelizuje a vytvorí krásne chrumkavú vrstvu na povrchu mäsa.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*