Cestoviny zapečené so špargľou a karfiolom- letný ľahký pokrm

Počas leta mám rada pokrmy, ktoré sú ľahké na strávenie a ktoré proste idú ľahko krkom aj pri vysokých teplotách. Takisto je vždy praktické, keď človek nepotrebuje zbytočne trávižť čas pri horúcich hrncoch. Takýmto je aj tento cestovinový pokrm tentoraz so špargľou a karfiolom. Zvoliť však môžete aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad brokolicu. Dúfam, že vám tento jednoduchý pokrm zachutí a že si na ňom pochutíte.

Suroviny:

  • 1/2 balenia cestovín
  • 2L vody
  • 1PL soli
  • 4-5ks bielej špargle
  • 1/2 karfiolu
  • 2 PL masla
  • 2 PL hl. múky
  • 250ml vody (alebo vývaru)
  • 200ml sladkej smotany
  • 200g tvrdého syru
  • soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, muškátový oriešok

Postup:

  • Vodu na cestoviny necháme zovrie, osolíme a pridáme cestoviny. Taksto pridáme na ružičky rozobratý karfiól. Varíme na miernom ohni do mäkka. Medzitým si ošúpeme špargľu a pokrájame ju na 2cm dlhé kúsky.
  • Špargľu pridáme posledné 2 minúty varu k cestovinám a ešte spolu povaríme. Potom cestoviny s karfiolom a špargľou zlejeme z vody.
  • Na omáčku si necháme najskôr roztopiť v hrnci maslo. Pridáme rovnaké množstvo múky a krátko spolu popražíme, až vznikne zápražka.
  • Tu zalejeme vodou alebo vývarom (najlepšie hovädzím) a potom pridáme smotanu. Osolíme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a roztlačeným cesnakom a za stáleho miešania varíme až pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Syr postrúhame a pridáme ešte k horúcej omáčke. Premiešame. Potom necháme vychladnúť.
  • Formu na zapekanie si vymastíme a nalejeme do nej našu omáčku. Pridáme cestoviny s karfiólom a špargľou a dobre premiešame.
  • Formu prikryjeme alobalom a necháme pri 200C piecť po dobu 30 minút zakryté. Potom formu odokryjeme a ešte 10-15 minút necháme zapiecť do zlatista.
  • Kdo chce môže ozdobiť pokrm na jemno posekanou petrženovou vńaťou alebo pažítkou.
  • Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar s pretlakom a Orzo

    Kurací vývar je všeliek avšak nie na celom svete sa pripravuje rovnako. Táto obmena klasického vývaru s rajčinovým pretlakom a orzom je z Orientu a takisto chutí výborne. Ak sa vám zachcelo trochu obmeny pri klasickom vývare, tak veľmi odporúčam vyskúšať, táto polievka je skvelá a naozaj človek vzpruží. Prečítajte […]


  • 10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov

    10 rôznych spôsobov prípravy kuracích pŕs, vrátane teploty, času a tipov

    Kuracie prsia sú klasikou rýchlej kuchyni, avšak len za to, že sú rýchlo pripravené neznamená, že ich príprava je úplne triviálna. Už pár minút naviac v panvici či v trúbe a kuracie prsia budú chutiť ako podrážka, suché a bez šťavy. Opečiete ich príliš zprudka, budú zvonku prepečené a zvnútra […]


  • Lahodný hrnčenkový mrkvový koláč s vlašskými orechmi

    Lahodný hrnčenkový mrkvový koláč s vlašskými orechmi

    Tento koláč je fantastickým zákuskom na privítanie jari. Mrkva v koláči dodá skvelú vláčnosť a farebnosť. Okrem toho recept bez váženia, takže vám postačí hrnček s objemom 250ml.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*