Lydia_argilli_fotenie_jedla_foodphotography_recepty_Tradičné zemiakové placky- haruľa

Tradičné zemiakové placky- haruľa

V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.

Suroviny:

  • 1kg zemiakov
  • 3 vajíčka (veľkosť L)
  • 230g hl. múky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1PL sušeného majoránu
  • soľ (ca. 2čl), čierne korenie

Postup:

  • Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
  • Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
  • Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
  • Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
  • Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*