V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
Suroviny:
- 1kg zemiakov
- 3 vajíčka (veľkosť L)
- 230g hl. múky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1PL sušeného majoránu
- soľ (ca. 2čl), čierne korenie
Postup:
- Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
- Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
- Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
- Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
- Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
Čokoládová ricotta torta s banánom
Kombinácia čokolády a banána je jedinečná, v tomto prevedení s jemných čokoládovým Ricotta krémom, skutočne lahôdka
Sladká mrvenička na koláč ako od babičky
Väčšina tradičných koláčov našich babičiek sa neozabišla bez mrveničky. Táto dokázala každý koláč premeniť na niečo špeciálne. Či už kysnuté koláče alebo ovocné koláče z maslového cesta, mrvenička ich vie posunúť na nový level. A tak je dobré poznať tento super jednoduchý základný recept
Lahodná a nenáročná, taká je táto dvojfarebná bábovka
Ak niečo vždy funguje ako sladké u nás doma, tak je to práve bábovka. Či už na raňajky, alebo ako dezert, či ako snack alebo sladkosť čo berieme zo sebout na cestu, bábovka je super nenáročná a naozaj dobrota. Tento jednoduchý recept vás presvedčí, že je to recept, ktorý sa […]