Turecký chlieb pide

Niekedy je praktické mať po ruke jednoduchý recept na chutné pečivo, ako napríklad na tento chlieb “pide”, ktorý je typický pre Turecko. Tento chlieb je skvelou prílohou ku grilovaniu či pečenej zelenine. Chutí dobre aj po 2-3 dňoch.

Suroviny:

  • 500g múky
  • 1,5 čl soli
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru (na kvások)
  • 250ml vody
  • 120ml ovseného mlieka
  • 2+2Pl olivového oleja
  • Sézam (prípadne mak či ľanové semiačka)

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Necháme stáť 10 minút až sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, kvások, soľ a olej. Postupne pridávame mlieko až vznikne elastické, nelepivé cesto. Toto miesime aspoň 10 minút.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely a vygúľame ich na veľkosť plechu. Do chlebu urobíme nožom zárezy do kríža, pritom narežeme chlieb len na povrchu. Potom cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Trúbu si nahrejeme na 200C. Chlieb pomažeme výdatne po celom povrchu zvyšným olivovým olejom, potom posypeme semiačkami (napr. mak/sézam) a necháme piecť ca. 25-30 minút do zlatista.
  • Marinovaný losos

    Marinovaný losos

    Táto marináda nielen, že predĺži trvanlivosť lososa, ale takisto mu dodá na intenzívnej chuti a krásne jemnej konzistencie. Odporúčam lososa naložiť do marinády na noc a cez noc ho nechať oddychovať v chladničke a až na ďaľší deň tepelne upraviť – či už opiecť v panvici, nechať dusiť v trúbe […]


  • Slávnostná hovädzia sviečková – krok za krokom – Videorecept

    Slávnostná hovädzia sviečková – krok za krokom – Videorecept

    Tento recept je dokonalým jedlom vhodným na sviatočné príležitosti. Dozviete sa tu krok za krokom postup ako ho pripraviť ako aj tipy a rady ako ho skvelo pripraviť. Skvelou prílohou je knedľa. Celý recept tu hovädzia sviečková Suroviny:


  • Slávnostná hovädzia sekaná – Videorecept

    Slávnostná hovädzia sekaná – Videorecept

    Chutný slávnostný pokrm, na ktorý recept som dostala od svokry. U nás veľmi obľúbený najmä v kombinácii s varenými zemiakmi a dusenou červenou kapustou. Celý recept tu Hovädzia sekaná Suroviny


  • Ako pripraviť skvelú rybu k vianočným sviatkom

    Ako pripraviť skvelú rybu k vianočným sviatkom

    Vianoce sú nielen časom kedy sa vypeká ale takisto kedy sa pripravujú tradičné pokrmy a medzi tieto patrí aj príprava ryby. Či už si vyberiete kapra, lososa, tresku alebo inú obľúbenú rybu, tu sa dozviete kompletný návod na to, ako pripraviť skvelú rybu na váš vianočný stôl. Výber čerstvej ryby […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*