Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.
Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.
Suroviny:
- 280g hladkej alebo polohrubej múky
- 100g +50g cukru
- 1 vajíčko
- 1/2 prášku do pečiva
- 80g masla alebo margarínu
- 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
- 4 jablká
- 2 vanilkové cukry
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3PL krupice
- 50g mandľových lupienkov
Postup:
- Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
- K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
- Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
- Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
- Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
- Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
- Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
- Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
- Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
- Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
- Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.
Marinovaný losos
Táto marináda nielen, že predĺži trvanlivosť lososa, ale takisto mu dodá na intenzívnej chuti a krásne jemnej konzistencie. Odporúčam lososa naložiť do marinády na noc a cez noc ho nechať oddychovať v chladničke a až na ďaľší deň tepelne upraviť – či už opiecť v panvici, nechať dusiť v trúbe […]
Slávnostná hovädzia sekaná – Videorecept
Chutný slávnostný pokrm, na ktorý recept som dostala od svokry. U nás veľmi obľúbený najmä v kombinácii s varenými zemiakmi a dusenou červenou kapustou. Celý recept tu Hovädzia sekaná Suroviny
Ako pripraviť skvelú rybu k vianočným sviatkom
Vianoce sú nielen časom kedy sa vypeká ale takisto kedy sa pripravujú tradičné pokrmy a medzi tieto patrí aj príprava ryby. Či už si vyberiete kapra, lososa, tresku alebo inú obľúbenú rybu, tu sa dozviete kompletný návod na to, ako pripraviť skvelú rybu na váš vianočný stôl. Výber čerstvej ryby […]
Čo so zvyšnými bielkami? 10 skvelých spôsobov na využitie
Určite to poznáte, pri pečení maslových koláčikov či už v lineckom alebo inom maslovom ceste zvykne ostať veľa bielkov. A tak sa určite pýtate, čo môžete s bielkami urobiť? Všetky tieto recepty sú jednoduché, efektívne a chutné spôsoby, ako využiť zvyšné bielka. Skúste ich a zistite, ktorý vám najviac vyhovuje! […]