Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept recepty

Strúhaný jablkový koláč, super jednoduchý recept

Ak chľadáte super jednoduchý koláč, tak odporúčam vyskúšať tento recept. Recept na strúhaný jablkový koláč som našla v jednej starej písanke mojej babky a hneď som naň dostala chuť.

Cesto aj plnka sa len strúhajú a neskôr vrstvia, takže si vystačíte pri príprave s miskou a 1 struhlíkom. Netreba vám ani valček ani množstvo špinavého riadu. Koláč je krásne šťavnatý s chrumkavou kôrkou.

Suroviny:

  • 280g hladkej alebo polohrubej múky
  • 100g +50g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 80g masla alebo margarínu
  • 3 PL mlieka (rastlinného mlieka)
  • 4 jablká
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3PL krupice
  • 50g mandľových lupienkov

Postup:

  • Na cesto si najskôr zmiešame vajíčko, mlieko a cukor až sa cukor roztopí.
  • K tomu preosejeme múku, práškový cukor a pridáme maslo.
  • Vymiesime elastické cesto, ktoré prikryjeme a dáme chladnúť (buď na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky ak máte miesto).
  • Medzitým si jablká očistíme a postrúhame.
  • Pokvapkáme ich citrónovou šťavou aby neznedli a potom pridáme cukor, vanilkový cukor a krupicu. Dobre premiešame.
  • Trotorvú formu (24 alebo 26cm) si vymastíme.
  • Cesto rozdelíme na 2 diely. Potom na spodok formy postrúhame prvý diel cesta a nanesieme plnku.
  • Na to nasleduje druhá vrstva cesta, ktoré strúhame priamo na plnku.
  • Vrch potom už len posypeme mandľovými lupienkami.
  • Takto pripravený necháme pri 160C piecť ca. 45 minút až začne koláč voniať a mať zlatistú farbu cesta.
  • Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké.

  • Fantastický vanilkový cheesecake s čokoládou

    Fantastický vanilkový cheesecake s čokoládou

    Tento cheesecake je zárukou úspechu pri každom slávnostnom stolovaní. Kombinácia čokolády a vanilky ulahodí vaším chuťovým pohárikom


  • Veľkonočné judášky

    Veľkonočné judášky

    Toto tradičné veľkonočné pečivo je pomenované podľa biblického Judáša, ktorý po tom, čo zradil Ježiša sa obesil. Preto sa cesto aj tvaruje do formy stočeného povrazu. Cesto sa po upečení potiera medom alebo maslom aby sa pekne lesklo. Je možné ho pripraviť celkom bez plnky alebo do cesta primiešať hrozienka […]


  • Veľkonočná plnka

    Veľkonočná plnka

    Veľkonočná plnka je tradičným pokrmom pripravovaným na veľkonočný stôl. Tak ako aj mnohé iné veľkonočné dobroty – plnené vajíčka, syrová či špenátová roláda aj táto sa servíruje za studena. Historický a kultúrny význam veľkonočnej plnky na Slovensku 1. Symbol obnovy a jari 2. Oslava konca pôstu 3. Dedinské a rodinné […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*