Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert

Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert

Máte radi gaštany? Ak áno, tak rozhodne by ste mali vyskúšať túto tortu s lahodnou gaštanovou plnkou. Celá gaštanová torta je krásne jemná a doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem intenzívnej gaštanovej arómy ju dopĺňa chuť kakaa a karamelovej šľahačky.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 100ml (rastlinného) mlieka
  • 40g kakaového prášku
  • 160g hl. múky
  • 1/2 prášku do pečenia
  • 150g kr. cukru
  • štipka soli

Na gaštanovú vrstvu potrebujete:

  • 1 gaštanové pyré
  • 50g masla alebo hery
  • 350ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 4PL kr. cukru

Na karamelovú vrstvu potrebujete:

  • 4PL kr. cukru
  • 150ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 2 balenia stužovača šľahačky

Postup:

  • Trúbu si prehrejeme na 160C.
  • Potom postupujeme podľa základného receptu na piškótu. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a mlieko a prešľaháme.
  • Potom do misky preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva a premiešame so žĺtkovou zmesou.
  • Na záver pomalými pohybmi primiešame bielka. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm/26cm).
  • Piškótu a necháme túto pri 160C ca 40 minút piecť. Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
  • Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč. Pritom kraje piškóty obručou odkrojíme. Tieto zvyšky piškóty si dáme do misky a rozdrobíme ich na jemno.
  • 300 ml mlieko dáme do hrnca nahrievať. Vo zvyšných 50ml si rozmiešame vanilkový pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes a uvaríme hustý puding.
  • Do ešte horúceho pudingu primiešame maslo a potom zmes necháme kompletne vychladnúť.
  • Na záver k plnke primiešame gaštanové pyré. Plnku rozotrieme na piškótu.
  • V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplú smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
  • Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny.
  • Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
  • Pred servírovaním posypeme zákusok našou rozdrobenou piškótou, ktorú sme si odložili stranou.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.