Máte radi gaštany? Ak áno, tak rozhodne by ste mali vyskúšať túto tortu s lahodnou gaštanovou plnkou. Celá gaštanová torta je krásne jemná a doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem intenzívnej gaštanovej arómy ju dopĺňa chuť kakaa a karamelovej šľahačky.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100ml (rastlinného) mlieka
- 40g kakaového prášku
- 160g hl. múky
- 1/2 prášku do pečenia
- 150g kr. cukru
- štipka soli
Na gaštanovú vrstvu potrebujete:
- 1 gaštanové pyré
- 50g masla alebo hery
- 350ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 4PL kr. cukru
Na karamelovú vrstvu potrebujete:
- 4PL kr. cukru
- 150ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
- 2 balenia stužovača šľahačky
Postup:
- Trúbu si prehrejeme na 160C.
- Potom postupujeme podľa základného receptu na piškótu. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a mlieko a prešľaháme.
- Potom do misky preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva a premiešame so žĺtkovou zmesou.
- Na záver pomalými pohybmi primiešame bielka. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm/26cm).
- Piškótu a necháme túto pri 160C ca 40 minút piecť. Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
- Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč. Pritom kraje piškóty obručou odkrojíme. Tieto zvyšky piškóty si dáme do misky a rozdrobíme ich na jemno.
- 300 ml mlieko dáme do hrnca nahrievať. Vo zvyšných 50ml si rozmiešame vanilkový pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes a uvaríme hustý puding.
- Do ešte horúceho pudingu primiešame maslo a potom zmes necháme kompletne vychladnúť.
- Na záver k plnke primiešame gaštanové pyré. Plnku rozotrieme na piškótu.
- V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplú smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
- Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny.
- Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
- Pred servírovaním posypeme zákusok našou rozdrobenou piškótou, ktorú sme si odložili stranou.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: