Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert

Gaštanová torta, lahodný slávnostný dezert

Máte radi gaštany? Ak áno, tak rozhodne by ste mali vyskúšať túto tortu s lahodnou gaštanovou plnkou. Celá gaštanová torta je krásne jemná a doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem intenzívnej gaštanovej arómy ju dopĺňa chuť kakaa a karamelovej šľahačky.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 100ml (rastlinného) mlieka
  • 40g kakaového prášku
  • 160g hl. múky
  • 1/2 prášku do pečenia
  • 150g kr. cukru
  • štipka soli

Na gaštanovú vrstvu potrebujete:

  • 1 gaštanové pyré
  • 50g masla alebo hery
  • 350ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 4PL kr. cukru

Na karamelovú vrstvu potrebujete:

  • 4PL kr. cukru
  • 150ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 2 balenia stužovača šľahačky

Postup:

  • Trúbu si prehrejeme na 160C.
  • Potom postupujeme podľa základného receptu na piškótu. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a mlieko a prešľaháme.
  • Potom do misky preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva a premiešame so žĺtkovou zmesou.
  • Na záver pomalými pohybmi primiešame bielka. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm/26cm).
  • Piškótu a necháme túto pri 160C ca 40 minút piecť. Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
  • Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč. Pritom kraje piškóty obručou odkrojíme. Tieto zvyšky piškóty si dáme do misky a rozdrobíme ich na jemno.
  • 300 ml mlieko dáme do hrnca nahrievať. Vo zvyšných 50ml si rozmiešame vanilkový pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes a uvaríme hustý puding.
  • Do ešte horúceho pudingu primiešame maslo a potom zmes necháme kompletne vychladnúť.
  • Na záver k plnke primiešame gaštanové pyré. Plnku rozotrieme na piškótu.
  • V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplú smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
  • Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny.
  • Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
  • Pred servírovaním posypeme zákusok našou rozdrobenou piškótou, ktorú sme si odložili stranou.

Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*