Máte radi gaštany? Ak áno, tak rozhodne by ste mali vyskúšať túto tortu s lahodnou gaštanovou plnkou. Celá gaštanová torta je krásne jemná a doslova sa rozplýva na jazyku. Okrem intenzívnej gaštanovej arómy ju dopĺňa chuť kakaa a karamelovej šľahačky.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100ml (rastlinného) mlieka
- 40g pudingového prášku
- 160g hl. múky
- 1/2 prášku do pečenia
- 150g kr. cukru
- štipka soli
Na gaštanovú vrstvu potrebujete:
- 1 gaštanové pyré
- 50g masla alebo hery
- 450ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 4PL kr. cukru
Na karamelovú vrstvu potrebujete:
- 4PL kr. cukru
- 150ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
- 2 balenia stužovača šľahačky
Na polevu:
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g tmavej čokolády
Postup:
- Trúbu si prehrejeme na 160C a potom si pripravíme karamelovú šľahačku lebo táto potrebuje oddychovať.
- V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplú smotanu a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
- Potom postupujeme podľa základného receptu na piškótu. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a mlieko a prešľaháme.
- Potom do misky preosejeme múku, puding a prášok do pečiva a premiešame so žĺtkovou zmesou.
- Na záver pomalými pohybmi primiešame bielka. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm/26cm).
- Piškótu a necháme túto pri 160C ca 40 minút piecť. Pred vybraním z formy necháme vychladnúť.
- Potom necháme vychladnúť a cesto prekrojíme uprostred. Okolo spodnej piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
- 400 ml mlieko dáme do hrnca nahrievať. Vo zvyšných 50ml si rozmiešame vanilkový pudingový prášok a cukor. Keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes a uvaríme hustý puding.
- Do ešte horúceho pudingu primiešame maslo a gaštanové pyré a potom zmes necháme kompletne vychladnúť.
- Polovičku plnky rozotrieme na piškótu, potom zaťažíme horným cestom a natrieme zvyšok plnky.
- Keď karamelová zmes vychladne, pridáme stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny.
- Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
- Na záver zohrejeme šľahačku, pridáme do nej nasekanú čokládu a necháme roztopiť za miešania do hladkej polevy. Tú nanesieme na vrch torty.
- Na obrázku aj alternatíva z kakaovej piškóty. Stačí keď vymeníte puding v ceste za kakao a môžete si vyrobiť túto variantu.
Tento recept patrí do kategórie – Pečenie.
Hľadáte ešte nápady na darčeky? Využite moju 50% zľavu
Čo si môžete teraz zakúpiť zľavnené? Využite 50% zľavu na moje produkty. Či už zápisník receptov alebo online kurzy, tieto produkty sú skvelým darčekom k vianociam. Zápisník receptovSkvelý zápisník v ktorom nájdete miesto na 100 vlastných receptov, okrem toho vás očakávajú 2 bonusové materiály (z pôvodných 9,99€ teraz za skvelých […]
Kysnuté lievance s ovocím – Videorecept
Celý recept tu Lievance s ovocím
Hrnčeková čokoládová bábovka – krok za krokom
Tento základný recept je pre mňa super dezert keď nám chcem vykúzliť rýchlo nadýchanú bábovku.