Baklažánový vrstvený zapečený pokrm „moussaka“

Baklažánový vrstvený zapečený pokrm “moussaka”

Poznáte pokrm moussaka? Podobne ako pri talianských lasagne je jeho základ vo vrstvení.

Toto jedlo má svôj pôvod v Grécku. Jeho základom je vrstvenie grilovaných plátov baklažánu a zemiakov.

V mäsitej verzii sa pridáva mleté mäso medzi zeleninové vrstvy. V bezmäsitej verzii sa vrství sójový granulát alebo červená šošovica.

Ja vám ponúkam mäsitú verziu z hovädzieho mletého mäsa. V tomto prevedení vám zjedia baklažán aj jeho zarytí odporcovia ?, práve grilovaním získa skoro až mäsitú konzistenciu.

Suroviny:

  • 2 väčšie baklažány
  • 300g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 konzerva rajčín
  • 100 ml rajčinového pretlaku
  • 150g tvrdého syra (napr. Gouda)
  • 6 zemiakov
  • Bylinky podľa chuti (napr. Petržlen)
  • Soľ, čierne korenie, čili

Postup:

  • Trúbu si dáme vyhrievať na 180C a pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme.
  • Baklažán umyjeme, konce odrežeme a potom ostrým nožom pokrájane na tenké (asi tak 2-3mm) dlhé pláty.
  • Panvicu s teflónovým dnom alebo grilovaciu panvicu zohrejeme a potom bez oleja (!!!) na ňu kladieme baklažánové pláty a necháme ich na sucho (kedže nepoužívame olej) ca. 2 minúty na každej strane opiecť do hnedista.
  • Opekáme ich postupne, každý plát by mal mať priamy kontakt s panvicou.
  • Takto pripravené ich osolíme, okoreníme čiernym korením a odložíme stranou.
  • Cibuľu pokrájame na drobno, dáme opekať do panvice a pridáme mäso
  • To takisto osolíme, okoreníme čiernym korením a čili a pečieme 3-4 minúty.
  • Potom prilejeme rajčiny z dózy (optimálne by mali byť pokrájané).
  • Dochutíme bylinkami a odložíme stranou.
  • Zemiaky očistíme a pokrájame na tenké pásy a osolíme ich.
  • Potom začneme vrstviť. Najskôr dáme vrstvu zemiaky, na to 1/2 mäsovej plnky, potom baklažány (pár plátkov si odložíme na ozdobu).
  • Opäť nasluduje mäsová plnka a zemiaky. Všetko polejeme rajčinovou šťavou.
  • Syr postrúhame a posypeme ním zemiaky. Na vrch položíme ešte zvyšné baklažány.
  • Pekác uzavrieme alebo zakryjeme alobalom a necháme piecť 40 minút.
  • Potom ho odokryjeme a dopečiene 5-10 minút do zlatista.

Môj tip- ak chcete aby sa vám moussaka lepšie vyberala z formy a pritom sa nerozpadla po nakrojení, podložte pod prvú vrstvu zemiakov (neuvarené) pláty lasagne. Tie počas pečenia zmäkknú a držia neskôr moussaka pokope.

Tento recept pateí do kategórie- Mäsité jedlá.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*