Poznáte pokrm moussaka? Podobne ako pri talianských lasagne je jeho základ vo vrstvení.
Toto jedlo má svôj pôvod v Grécku. Jeho základom je vrstvenie grilovaných plátov baklažánu a zemiakov.
V mäsitej verzii sa pridáva mleté mäso medzi zeleninové vrstvy. V bezmäsitej verzii sa vrství sójový granulát alebo červená šošovica.
Ja vám ponúkam mäsitú verziu z hovädzieho mletého mäsa. V tomto prevedení vám zjedia baklažán aj jeho zarytí odporcovia ?, práve grilovaním získa skoro až mäsitú konzistenciu.
Suroviny:
- 2 väčšie baklažány
- 300g hovädzieho mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 1 konzerva rajčín
- 100 ml rajčinového pretlaku
- 150g tvrdého syra (napr. Gouda)
- 6 zemiakov
- Bylinky podľa chuti (napr. Petržlen)
- Soľ, čierne korenie, čili
Postup:
- Trúbu si dáme vyhrievať na 180C a pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme.
- Baklažán umyjeme, konce odrežeme a potom ostrým nožom pokrájane na tenké (asi tak 2-3mm) dlhé pláty.
- Panvicu s teflónovým dnom alebo grilovaciu panvicu zohrejeme a potom bez oleja (!!!) na ňu kladieme baklažánové pláty a necháme ich na sucho (kedže nepoužívame olej) ca. 2 minúty na každej strane opiecť do hnedista.
- Opekáme ich postupne, každý plát by mal mať priamy kontakt s panvicou.
- Takto pripravené ich osolíme, okoreníme čiernym korením a odložíme stranou.
- Cibuľu pokrájame na drobno, dáme opekať do panvice a pridáme mäso
- To takisto osolíme, okoreníme čiernym korením a čili a pečieme 3-4 minúty.
- Potom prilejeme rajčiny z dózy (optimálne by mali byť pokrájané).
- Dochutíme bylinkami a odložíme stranou.
- Zemiaky očistíme a pokrájame na tenké pásy a osolíme ich.
- Potom začneme vrstviť. Najskôr dáme vrstvu zemiaky, na to 1/2 mäsovej plnky, potom baklažány (pár plátkov si odložíme na ozdobu).
- Opäť nasluduje mäsová plnka a zemiaky. Všetko polejeme rajčinovou šťavou.
- Syr postrúhame a posypeme ním zemiaky. Na vrch položíme ešte zvyšné baklažány.
- Pekác uzavrieme alebo zakryjeme alobalom a necháme piecť 40 minút.
- Potom ho odokryjeme a dopečiene 5-10 minút do zlatista.
Môj tip- ak chcete aby sa vám moussaka lepšie vyberala z formy a pritom sa nerozpadla po nakrojení, podložte pod prvú vrstvu zemiakov (neuvarené) pláty lasagne. Tie počas pečenia zmäkknú a držia neskôr moussaka pokope.
Tento recept pateí do kategórie- Mäsité jedlá.