Jahodová roláda je výborný dezert, najmä keď človek nemá čas na pečenie. Jej príprava je za pár minút hotová a plnku možno obmieňať podľa chuti.
Táto jahodová roláda s plnkou z bielej čokolády zachutí určite celej rodine- úspech je vždy zaručený.
Suroviny na cesto:
- 100g hl.múka
- 100g kr. Cukru
- 3 vajíčka
Ostatné suroviny
- 350ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 3 PL cukru
- 4 PL tuku (maslo alebo kokosový tuk)
- 100 ml šľahačková smotana
- 1/2 balenia stužovač šľahačky
- 70g bielej čokolády
- 5-7 ks Jahody
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Postupne pridávame múku.
- Miešame len minimálne, aby sa zbytočným šľahaním nestratili vzduchové bublinky, ktoré robia piškótu nadýchanou.
- Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenia a cesto rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 160⁰C piecť ca. 10-15min. do zhnednutia.
- Počas pečenia si pripravíme 1 kuchynskú utierku. Tú namáčame vo vode a vyžmýkame, potom rozprestrieme na pracovnú plochu.
- Upečenú roládu ešte horúcu položíme aj s papierom na pečenie na mokrú kuchynskú utierku a cesto aj s utierkou zarolujeme (nevyvýjať zbytočný tlak aby sa cesto nezlomilo).
- Potom ju necháme takto zamotanú kompletne vychladnúť.
- Medtzitým si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom do tuha.
- Mlieko necháme zovrieť spolu s čokoládou posekanou na drobno, tukom a cukrom. Občas premiešame aby sa suroviny rozpustili.
- V 2 lyžičkách mlieka rozmiešame pudingový prášok. Keď mlieko zovrie, tak ho prilejeme a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
- Puding zmiešame s 1/3 šľahačky odložíme stranou a potom pridáme malé kúsky jahôd do zvyšnej šľahačky.
- Keď cesto vychladne kuchynskú utierku odmotáme, papier na pečenie opatrne odstránime.
- Kdo chcôže cesto potrieť jahodovou marmeládou. Potom do vnútra rolády naplníme predpripravnú plnku.
- Roládu zamotáme tak, aby bolo spojenie cesta na spodnej strane (na podložke).
- Vrch rolády potrieme zvyšnou šľalahčou a ozdodobíme kúskami jahôd.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme sladké