Maďarsko je známe svojou paprikou, najmä tou pikantnou. Na trhoch dokážete kúpiť celé vence sušených papričiek. A tak neprekvapuje, že aj maďarský guláš dominuje práve chuťou papriky. Ja osobne varím aj pre deti a tak to s pikantnou chuťou nepreháňam, ale v tomto si každý môže dopriať tú jeho porciu štipľavosti.
Sušená paprika nieje tiež rovnaká, medzi paprikami je niekedy rozdiel ako den a noc. Ja osobne mám najradšej papriku s údenou arómou. Tá má tiež okrem krásnej arómy tiež neuveriteľne intezívnu farbu.
Ako príloha k maďarskému gulášu sa hodia uvarené zemiaky alebo parená domáca knedľa a k tomu chutný uhorkový šalát v sladko-kyslom náleve.
Suroviny:
- 500g Hovädzie mäso (napríklad zo stehna)
- 2 ks ošúpanej a pokrájanej cibule
- 2 PL rajčinového pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 rajčiny
- 2 čl červená sladká paprika
- 1 PL gulášové korenie
- soľ, chilli, majorán, čierne korenie
- cesnakový strúčik
- 250 ml vody
Postup:
- Cibuľku opražíme na olehi pomaly do hnedista.
- Mäso si medzitým umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Okoreníme ho soľou a čiernym korením.
- Keď je cibuľa sklovitá, pridáme hovädzie mäso a spolu pražíme až pokiaľ nezačne z mäsa vytekať šťava.
- Rajčiny ošúpeme a pokrájame na osminky. Pridáme ich k mäsu ako aj rajčinové pyré a papriku.
- Zalejeme vodu, prisolíme a v tlakovom hrnci varíme 1,5 hodiny. (ak použijeme normálny hrniec tak dusíme pod pokrievkou aspoň 2 -2,5 hodiny.
- Na záver dochutíme guláš sušeným majoránom, gulášovým korením, rozltačeným cesnakom a kdo chce môže tiež pridať čili pre štipľavú chuť.
Aká je správna konzistencia guláša? Mäso by malo byť mäkkučké a doslova sa rozpadať pri dotyku. Šťava z mäsa by mala byť hustá a lesklá. Ak je šťava málo hustá tak necháme krátko guláš varižť v otvorenom hrnci nech sa nadbytočná tekutina vyparí.
Tento recept patrí do kategórie – Mäsité jedlá