Už ste niekedy vyskúšali pilaf? Tento bezmäsitý ryžový recept z orientu sa vyznačuje rôznymi konzistenciami a intenzívnou orientálnou arómou. Túto skvelú arómu dostane ryža najmä od korenia kmín a sumak.
Ktoré koreniny v ňom nájdete?
Čierna rasca inak nazývaná kmín (často zamieňaná s klasickou rascou) sa používa k liečebným účelom už viac ako 2000 rokov a je považovaná za účinný antioxidant s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Má intenzívnu prícnačnú arómu.
Ďaľšia použitá korenina sumak je známym antioxidatom a zdrojom vitamínu C. Obe korenia dostanete kúpiť v obchodoch s orientálnym (ázijskym) tovarom.
Okrem toho sa nachádzajú v ryži aj sladké komponenty, v tomto prípade sušené hrozienka a oriešky (napríklad píniové), ktoré dodávajú pokrmu jeho typickú chuť.
Suroviny:
- 1 šálka ryži (hodí sa najmä ryža na rizoto)
- 2 šálky vody
- 1 cibuľa šalotka
- Čierne korenie
- 1 čl korenia sumak
- 1 čl čiernej rasci
- 50 g píniových orieškov
- 1 čl soli
- 1 šálka uvareného cíceru (alebo 1 konzerva)
- 1/2 šálky sušených hrozienok
- Granátové jabĺčko
Postup:
- Ryžu dôkladne viackrát prepláchneme, až je voda čo z nej vyteká prizračná (nie číra).
- Potom zlejeme z vody cez sítko.
- Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich nabopnať. Potom zlejeme z vody.
- V panvici na troche oleja opekáme šalotku, ktorú sme pokrájali na kocky.
- K cibuli pridáme tiž koreniny- sumak, čiernu rascu a opekáme spolu.
- Potom pridáme odkvapkanú ryžu a tú za miešania 3-4 minúty opekáme až sa jej zrnká začnu prilepovať na dno hrnca.
- Potom ryžu hneď zalejeme vodou. Pridáme soľ a čierne korenie ako aj cícer a premiešame.
- Akonáhle voda zovrie, hrniec prikryjeme a oheň znížime na minimum. Takto varíme 15 minút.
- Medzitým opražíme píniové oriešky na sucho (teda bez oleja) v panvici až začnú mať zlatisté miesta.
- Oriešky aj hrozienka pridáme k ryži a ešte necháme spolu 5 minút dusiť.
- Z granátového jabĺčka vyberieme zrnká.
- Keď je pilaf hotový, tak ho vidličkou (nikdy nie lyžicou) premiešame aby bol zas nadýchaný a potom ho podávame posypaný granátovými zrnkami.
Korenie sumak viete využiť či už pri príprave šalátov, alebo aj v týchto chutných bezmäsitých karbonátok zo šošovice.
Tento článok nájdete v kategórii – Bezmäsité jedlá slané