Bezmäsitý recept na pilaf, orientálny ryžový pokrm

Bezmäsitý recept na pilaf, orientálny ryžový pokrm

Už ste niekedy vyskúšali pilaf? Tento bezmäsitý ryžový recept z orientu sa vyznačuje rôznymi konzistenciami a intenzívnou orientálnou arómou. Túto skvelú arómu dostane ryža najmä od korenia kmín a sumak.

Ktoré koreniny v ňom nájdete?

Čierna rasca inak nazývaná kmín (často zamieňaná s klasickou rascou) sa používa k liečebným účelom už viac ako 2000 rokov a je považovaná za účinný antioxidant s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Má intenzívnu prícnačnú arómu.

Ďaľšia použitá korenina sumak je známym antioxidatom a zdrojom vitamínu C. Obe korenia dostanete kúpiť v obchodoch s orientálnym (ázijskym) tovarom.

Okrem toho sa nachádzajú v ryži aj sladké komponenty, v tomto prípade sušené hrozienka a oriešky (napríklad píniové), ktoré dodávajú pokrmu jeho typickú chuť.

Suroviny:

  • 1 šálka ryži (hodí sa najmä ryža na rizoto)
  • 2 šálky vody
  • 1 cibuľa šalotka
  • Čierne korenie
  • 1 čl korenia sumak
  • 1 čl čiernej rasci
  • 50 g píniových orieškov
  • 1 čl soli
  • 1 šálka uvareného cíceru (alebo 1 konzerva)
  • 1/2 šálky sušených hrozienok
  • Granátové jabĺčko

Postup:

  • Ryžu dôkladne viackrát prepláchneme, až je voda čo z nej vyteká prizračná (nie číra).
  • Potom zlejeme z vody cez sítko.
  • Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich nabopnať. Potom zlejeme z vody.
  • V panvici na troche oleja opekáme šalotku, ktorú sme pokrájali na kocky.
  • K cibuli pridáme tiž koreniny- sumak, čiernu rascu a opekáme spolu.
  • Potom pridáme odkvapkanú ryžu a tú za miešania 3-4 minúty opekáme až sa jej zrnká začnu prilepovať na dno hrnca.
  • Potom ryžu hneď zalejeme vodou. Pridáme soľ a čierne korenie ako aj cícer a premiešame.
  • Akonáhle voda zovrie, hrniec prikryjeme a oheň znížime na minimum. Takto varíme 15 minút.
  • Medzitým opražíme píniové oriešky na sucho (teda bez oleja) v panvici až začnú mať zlatisté miesta.
  • Oriešky aj hrozienka pridáme k ryži a ešte necháme spolu 5 minút dusiť.
  • Z granátového jabĺčka vyberieme zrnká.
  • Keď je pilaf hotový, tak ho vidličkou (nikdy nie lyžicou) premiešame aby bol zas nadýchaný a potom ho podávame posypaný granátovými zrnkami.

Korenie sumak viete využiť či už pri príprave šalátov, alebo aj v týchto chutných bezmäsitých karbonátok zo šošovice.

Tento článok nájdete v kategórii – Bezmäsité jedlá slané

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*